Megállítanák a vértesi turistákat

2019.11.12. 07:20

A sváb népi kultúra és turizmus állt a középpontban a félnapos rendezvényen Gánton

Az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület a napokban Gánton tematikus tanácskozást szervezett hat település (Pusztavám, Vértesboglár, Várgesztes, Vértessomló, Kecskéd és Gánt) polgármestereinek.

Nédó Géza

Sárainé Illés Edina Fotó: NG

Fotó: Picasa

Sárainé Illés Edina, az egyesület elnöke ismertette céljaikat, terveiket, amelyeket a települések vezetőivel karöltve kíván megvalósítani. Lukács Lász­ló néprajzkutató, muzeológus a sváb települések szokásairól, népi hagyományairól beszélt.

Az összejövetel témája: az egyesület legújabb ökoturisztikai fejlesztése, sváb tematikus utak infrastruktúrájának kialakítása, szintézist alkotva a most épülő kőhányási ökoturisztikai központtal. Mindkét beruházás olyan örökségturisztikai termékfejlesztés, amelynek célkitűzése a Vértesben élő sváb települések egyedülállóan gazdag, őrzött s élő népi hagyományainak, tárgyi és szellemi kultúrájának középpontba helyezése.

Sárainé Illés Edina Fotó: NG

A Vértesi Erdő Zrt. statisztikai adatai rámutatnak arra a tényre, hogy az erdőterületen keresztülhaladó (pl. Kéktúra útvonalakon) túrázók száma egyre dinamikusabb növekedést mutat, de a települések kevésbé érzik ennek pozitív oldalát, mert a turista „átvonul a Vértesen”, és útja során nem jut turisztikailag értékes információhoz. Ennek következményeként a Vértesben hiába van jelen több ezer turista évente, a vendégéjszakák száma nem emelkedik, és nem szolgálja a helyi termékek eladhatóságát. A fejlesztés jelenleg hat települést érint. Fejér megyéből: Gánt, Pusztavám és Vértesboglár, Komárom-Esztergom megyéből: Kecskéd, Várgesztes és Vértessomló lesz elérhető erdőn keresztül vezető utakkal, melyek során QR-kód és applikációs rendszer segítségével tájékozódhatnak a turisták az aktuális programokról, szolgáltatásokról és látnivalókról. A fejlesztés szükségességét adja, hogy a hagyományok megismerése egyre fontosabb utazási motivációvá válik napjainkban. A családbarát programok kialakításakor fontos szerepet játszanak az identitáserősítő, népi kultúrát megismertető ren­dezvények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában