magyar napok

2019.10.29. 07:00

Tel-Avivban járt hímes tojásaival Fekete Ildikó

Száz gyimesi és sárközi festett tojást vitt magával – a keresztény magyar húsvéti jelképeket.

Zsohár Melinda

Fotó: Fekete Imre

A Fejér megyei Fekete Ildikóról többször írtunk lapunkban, mert az alcsútdobozi lány a hímes tojás készítésért minden létező elismerést elnyert már. Gyermekkorában ragadta magával a szép népművészeti hagyomány, ami nála élő eleven valóság, s a tökéletes technikai tudás elsajátítása mellett tudományos kutatómunkával is tiszteleg a hajdani egyszerű falusi (többnyire) lányok, asszonyok tradícióteremtése előtt. A matematikusi egyetemi diplomát szerzett Ildikó informatikai tanulmányokat folytat, ám a tojásfestést nemhogy nem hagyta abba, de ha lehet, még magasabb szintre emelte mind elméleti, mind gyakorlati jártasságát e látványos alkotásban.

Tarkállott a hímes tojásoktól Fekete Ildikó asztala
Fotó: Fekete Imre

Magyarország és Izrael diplomáciai kapcsolata újrafelvételének harmincadik évfordulójára szerveztek Magyar Napokat három napon át a régi kikötőben, ahol számos kulturális és színes programra hívták meg a városlakókat. Volt többek között Rubik-kocka-bemutató, magyar konyhai kínálat lángossal, pörkölttel és kürtős kaláccsal, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pedig három népművészt javasolt a részvételre. Fekete Ildikóval tartott Sevella Zsuzsanna népi játszóház-vezető és Gajdics Krisztián bőrműves, őket mesterség bemutatóra is felkérték a népszerű rendezvényen.

Fotó: Fekete Imre

A keresztény kultúrkör igen jellemző magyar szimbóluma a hímes tojás, Ildikó angolul válaszolt a feltett kérdésekre – nagy érdeklődéssel álltak meg asztalánál az izraeli látogatók. Főként a magyar tojásfestés technikája ragadta meg figyelmüket, a többség soha nem látott ilyet. Kapott ajándékba Ildikótól egy-egy hímest Benkő Levente izraeli magyar nagykövet és Ron Huldai tel-avivi polgármester, s a hivatalos látogatáson Izraelben tartózkodó Fekete Péter kulturális államtitkár is gratulált fiatal névrokonának. Ildikót elkísérte édesapja, az operatőr Fekete Imre, ezen a „feketeségen” kicsit elviccelődtek a messzi távolban, a gazdag színekben tobzódó, erős jelképeket magukon viselő húsvéti tojások, s a gazdag programok között. A hímes tojásfestő lánynak napokon belül megjelenik Viasszal írt üzenet című könyve rengeteg képpel, s gyűjtéseinek feldolgozásával; az államtitkárnak bemutatta a leendő kiadvány legszebb oldalait.

A Magyar Napokat követően Ildikó elutazott Jeruzsálembe, ahol tíz esztendeje már járt. A lelkét akkor megérintő erős spirituális élmény ezúttal is visszahívta őt a különleges helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában