Időben elkezdett tudatos táplálkozás

2019.10.20. 07:45

Tejtermékeket fogyasztani előnyös

Tízből nyolc kiskamasz tudja, hogy a tej- és tejtermékfogyasztásnak számtalan előnye van, mégis: naponta mindössze 13 százalékuk eszik joghurtot.

Szanyi-Nagy Judit

Akár tehenészeti nyílt napokon is sokat tanulhatnak a gyerekek a tejről, a tejtermékekről Illusztráció: Pesti Tamás

Örömhír azonban, hogy a gyer­mekek nemcsak a közösségi médiából és az influenszerek (sok követővel, nagy befolyásolóképességgel bíró személyek) bejegyzéseiből tájékozódnak a táplálkozásról, de szüleik véleményére is adnak. Legalábbis ez derült ki az egyik, joghurtpiac-vezető márka és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) felméréséből. A kutatásban több mint 800 fő, 10–12 év közötti gyerek vett részt. A számadatokat tekintve látszik, hogy a válaszadó gyerekek 96 százaléka mindennap ebédel, 91 százalékuk pedig rendszeresen vacsorázik.

Akár tehenészeti nyílt napokon is sokat tanulhatnak a gyerekek a
tejről, a tejtermékekről Illusztráció: Pesti Tamás

A legtöbben az uzsonnát hagyják ki. A fiatalok több mint 95 százaléka a gyümölcsöt, zöldséget és a vizet nélkülözhetetlen táplálékként jelölte meg. A megkérdezettek több mint háromnegyede, pontosan 79 százalékuk tudta, miért lényeges tejet és tejtermékeket fogyasztani, többségüknek egyértelmű volt, hogy a termékekben található kalcium erősíti a csontokat és a fogakat. Ennek ellenére 52 százalékuk hetente csupán egyetlen joghurtot eszik, abból is elsősorban a gyümölcsízesítésűt.

Kubányi Jolán, a dietetikusok szövetségének elnöke elmondta: évről évre javul az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdésekre adott helyes válaszok száma, de a magyar gyermekek kalciumbevitele még mindig csak fele a szükségesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában