Intelligens Ökoszociális Falvak az életminőség javításáért

2019.10.03. 17:30

„Okosodik” a település – Alkalmazásokkal segítenék a pázmándiak életét

A képviselő-testület és egy szakértői csoport a Smart Eco-Social Villages, azaz az Intelligens Ökoszociális Falvak feltételeit szeretné megteremteni a településen. Mit jelent ez?

Borsányi Bea

Akár a közvilágítás is szabályozhatóvá válhat Fotó: Archív

– Egy tudásközpontot, és a hozzá kapcsolódó összehangolt számítástechnikai rendszereket, mely okosan és mértéktartóan alkalmazza a digitális innovatív technikákat, hogy szolgálja a közösségi jólétet, a szociális és ökológiai szempontokat. Ez a fejlődés túlmutat azon, amit most a médiában hallhatnak, ez több, mint az 5G. Ezt szolgálja egy elnyert pályázatunk és azon nemzetközi kutatások is, melyekben Pázmánd kiemelt résztvevő volt az elmúlt két évben. 2020-tól aki lemarad, az kimarad a fejlődésből – foglalta össze Virányiné Reichenbach Mónika polgármester.

De vajon mit jelent mindez a gyakorlatban? A technika legújabb vívmányainak használatát a mindennapokban, hogy ezáltal is javulhasson a településen élők életminősége. Ez egy igen összetett program. Számos olyan projektet tartalmaz, amely a szociális és az ökológiai területekre koncentrálva határozza meg a feladatokat. Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan – idézte a mondást a polgármester.

De lássuk a konkrét példákat! Pázmándon is működik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, de szerveznek zöldhulladék és elektronikai hulladékgyűjtést is. Az Intelligens Ökoszociális Falvak programban szeretnének létrehozni egy olyan mobilapplikációt, amely figyelmeztetni tudja a lakosokat, éppen milyen fajta gyűjtés következik, így hatékonyabban lehet bevonni őket.

Akár a közvilágítás is szabályozhatóvá válhat
Fotó: Archív

De hogy egy másik példát is említsünk: a nemrégen tartott Európai Mobilitási Hét programjain résztvevők a papíron gyűjtött pecsétek helyett egy applikáció segítségével tudnák igazolni, hogy minden kihívást teljesítettek. Vagy, egy megfelelő alkalmazás segítségével szabályozni lehetne a közvilágítást – bizonyos időszakokban kisebb fényerő lenne, máskor meg erősebb –, amivel energiát és pénzt is meg lehetne takarítani. Arról, hogy milyen területeket tartanak a pázmándiak fontosnak, és hol kellene kezdeni a fenti program megvalósítását, az önkormányzat kérdőívet állított össze, amely online és nyomtatott formában is kitölthető.

– Az alkalmazások fejlesztése és használatának bevezetése minden esetben a lakosok érdekeit szolgálja, ezért várjuk a lakosság véleményét! Az „is”-t pedig hangsúlyoznám, mert szeretnénk, ha a jövőben egyéb témákban is hasonló módon foglalnának állást és ezzel segítenének meghatározni Pázmánd fejlődésének irányát! – mondta lapunknak Virányiné Reichenbach Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában