Jelnyelven hangzott el a dal

2019.10.28. 11:30

A komfortzónájukon kívüli élettel, a mássággal ismerkedtek a pusztaszabolcsi diákok

Érzé­kenyítőnapot tartottak pénteken a város általános iskolájában, méghozzá a pedagógusok és a szülők közös szervezésében.

Sági Zoltán

Fotó: a szerző

Újabban divat érzékenyíteni. Jó pénzért komplett, akár egész napos, színházi programokkal és celebekkel fűszerezett műsor vásárolható névleg civil szervezetektől. Akik inkább beszélnek az x+n-edik szexuális önazonosság megélésének nehézségei­ről tízéveseknek, mint arról, hogy miképp viszonyuljanak tulajdon mozgássérült osztálytársukhoz. Pedig az életmód-propagandától megtisztított embertársi érzékenység adná a mindenkori társadalom kohézióját.

Számos vendég működött közre önzetlenül

Főleg, amikor egy társadalom belső feszültségei oly erősekké válnak, hogy az oktatási intézmények falai közé is begyűrűzve már-már a pedagógusok munkáját veszélyeztetik. Számos megrázó hír szólt a közelmúltban a gyermekközösségeken belüli, a mássággal szembeni agresszióról. Ám Gódi Katalin igazgatóval beszélgetve kiderült: a Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola sem szándékozik tétlenül nézni, hogy a gyerekek a külvilágból hozott, feldolgozatlan feszültségeket egymáson vezessék le. Tervszerű pedagógiai munkával igyekeznek már jó ideje alkalmakat teremteni az iskola tanulóinak arra, hogy kibeszéljék, ami a szívüket nyomja. A célzott foglalkozások pedig nemritkán megmutatják: a legvadabb, a legnehezebben kezelhető gyermek hordozza a legnagyobb terhet társai közül.

Harza Márk nemrég ballagott el Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Egyedien sajátos élethelyzet

Pénteken Pusztaszabolcson az általános iskola közel 60 tanulója ment föl Budapestre az ismert Nick Vujicic előadására, hogy átélje az életigenlés erejét. A hatalmas érdeklődés adta az ötletet, hogy a maradók számára is hasonlóan emlékezetes napot teremtsenek. László Jánosné Orsolya, a szülői munkaközösség tagja megmozgatta a valóban civil kapcsolatait, miközben a teen­dőket a pedagógusok közül Pósáné Vajda Orsolya koordinálta. Végül összeállt a több helyszínen, számos vendég önzetlen közreműködésével lebonyolított érzékenyítőnap forgatókönyve, amely – utólag elmondható – nagy hatást gyakorolt a gyerekekre. A feldolgozás a jövendő osztályfőnöki órák feladata lesz. A megelőző órák felvezető foglalkozásait követően pénteken reggel a tornateremben öt akadálypályán indult meg a tapasztalati ismerkedés a fogyatékkal élők egyedien sajátos élethelyzetével. Három pálya bekötött szemmel volt teljesíthető, a segítők szóbeli instrukciói alapján.

Lesz mit átbeszélni a kicsikkel a következő tanórákon Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

 

A negyedik kerekesszékből, bóják közt szlalomozva, az ötödik ülve röplabdázással.

Mindez – mások mellett – Ádám László tanár segítő közreműködésével. A tantermek egyikében eközben a Vöröskereszt Dunaújvárosból érkezett munkatársai tartottak életszagú, gyakorlatcentrikus elsősegély-oktatást. Egy másikban a különféle végtagprotézisekkel, és egy végtagprotézissel élő vendéggel ismerkedtek a gyerekek. Mégpedig a kerekesszékes Harza Márk humorteli jelenlétében, aki 2018-ban maga is ebből az iskolából „ballagott” el. A záró műsort a szintén az iskolából elszármazott Lóczi Stella és munkatársai biztosították a dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Közalapítvány képviseletében. Pontosabban az otthon értelmi fogyatékos lakói, akik a gyerekek elé kiállva végül közösen „énekelték” el zenére, de némán, a jelnyelv mozdulataival Freddie Csodák című dalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában