Már örökös ökoiskola

2019.10.30. 07:00

Háromszor bizonyított környezettudatosságból a zámolyi iskola

Október közepén Budapesten a Balassi Intézetben Csordásné Papp Ágnes igazgatónő vette át a Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola Örökös Ökoiskola címét, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium ítélt oda.

Borsányi Bea

A dicsőség a korábbi igazgatónkat, Tamás Ferencnét is megilleti – mondja a képünkön látható Csordásné Papp Ágnes

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az indoklás szerint az Örökös Ökoiskola cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, melynek eredményeképpen a növendékeik számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, a globális és lokális problémák iránti nyitottság, valamint aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulók családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.

Az idei tanévtől a tankonyhán már fel is dolgozhatják a gyerekek az
iskolai üvegház terményeit Fotó: Pesti Tamás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„Az Ökoiskola címre 3 évente lehet pályázni és ha valaki háromszor megfelel az elvárásoknak, az megkapja az Örökös Ökoiskola kitüntetést”, mondta el az iskola igazgatónője, aki így folytatta: „A dicsőség részben a korábbi igazgatónkat, Tamás Ferencnét is megilleti, mivel ő pályázott először és az ő idejében dolgoztuk ki és kezdtük folyamatosan fejleszteni az éves ökoiskolai munkaprogramunkat, amely lefedi a teljes iskolai életünket, így a környezet- és az egészségtudatosság beépül a gyerekek mindennapjaiba”. A gyakorlatban ez nagyon sok mindent jelent a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve a komposztálás településen történt megszervezésén, vagy a teljes körű iskolai egészségfejlesztés bevezetésén keresztül az iskolai üvegház építésig bezárólag. Utóbbiban a gyerekek szakkör keretében zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, amelyet aztán az idei tanév elején átadott tankonyhában fel is dolgoznak. De ide tartoznak azok a foglalkozások is, ahol hulladékból játékok készülnek, vagy a Spuri a Suliba akció, amelyben arra késztetik a gyerekeket, hogy gyalog, vagy biciklivel járjanak iskolába. „Évente kétszer szervezünk hulladékgyűjtést is, amibe a szülők is aktívan bekapcsolódnak. Bízunk abban, hogy a felnövő generációknak már természetes lesz a környezettudatos életvitel”, mondta a díj kapcsán az igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában