Október végére lecserélik az összes lámpát

2019.10.18. 11:30

Hamarosan fényár lesz Zámoly utcáin

Ha minden terv szerint halad, az októberi óraállításra nem lesz Zámolyon olyan terület, amely sötétben marad, az iskolából, munkából hazatérők megfelelően kivilágított utcákon közlekedhetnek.

Borsányi Bea

Hajnali lámpaszerelés Zámolyon: az új lámpák kevesebbet fogyasztanak majd Fotó: Sallai Mihály

Zajlik a közvilágítás korszerűsítése. – Három közvilágítási forma lesz az utcák besorolásának megfelelően: a főúton fényár, a főbb belterületi közlekedési útvonalakon fényözön, a mellékutakon fényesség – fogalmazott még a nyáron a most leköszönt és nyugdíjba vonult polgármester, Bánszki István, akinek a helyét a két ciklus óta képviselőként dolgozó Sallai Mihály vette át.

Az új polgármesterrel néztük meg a jelenleg a Kossuth utcában folyó munkát.

Csütörtökön lezárul a közvilágítás korszerűsítésének első szakasza, ami azt jelenti, hogy minden lámpaoszlopon megtörtént a csere. A következő lépésben növelik a lámpák számát a faluban, vagyis azokban az utcákban, ahol eddig csak minden második oszlopon volt lámpa, most minden oszlopra kerül majd egy. A világítás erősségét tekintve három csoportra osztotta az utcákat még az előző képviselő-testület: a Kossuth utca, ami keresztülszeli a falut és nagy átmenő forgalmat bonyolít le, kapja a legerősebb kivilágítást.

A gyűjtőutakra, amelyekbe becsatlakoznak a mellékutak ettől egy kicsit szerényebb, de a mostaninál erősebb világítás kerül, de a harmadik csoportba osztott kis mellékutcákon is jelentősen javul a helyzet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kompakt fénycsöves és a két különböző teljesítményben használt nagy nyomású nátriumlámpák helyére modern ledvilágítás kerül, a bővítésnek köszönhetően pedig az eddigi 257 darab helyett 385 lámpa gondoskodik majd arról, hogy a zámolyiak jól megvilágított utcákon járhassanak.

Hajnali lámpaszerelés Zámolyon: az új lámpák kevesebbet fogyasztanak majd Fotó: Sallai Mihály

Ezen felül, mint azt Sallai Mihálytól megtudtuk, a szakemberek azt ígérik, hogy a ledlámpák által kibocsátott fények a földön összeérnek, vagyis nem lesz olyan szakasza a kivilágított utcáknak, amely félhomályba vagy teljes sötétségbe burkolózik. Mindezen felül a fogyasztás az eddiginek a 80 százalékára esik vissza, miközben a lámpák száma – ahogy azt fentebb írtuk – megnövekszik. Mivel pedig a korszerűsítés az államtól a közvilágítás fenntartására kapott évenkénti normatív támogatásból valósul meg, a településnek nem kerül pénzébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában