Magyar sport kategória

2019.10.31. 13:59

Aki meghódította a fellegeket – Bemutatjuk Józsa Dávid műrepülő világbajnokot

A Fejér megyei Prima díj egyik jelöltje Magyar sport kategóriában Józsa Dávid műrepülő világbajnok. Tekintsék meg szöveges bemutatkozását és videóját!

– 1976-ban születtem Ajkán, ahol Édesanyám akkoriban szülésznőként dolgozott, de pár hónapos koromban Börögnd Repülőtérre költöztünk, ahol Édesapám katonai pilótaként szolgált 1991-ig, a helikopteres alakulat megszűnéséig. Általános és középiskolai, majd főiskolai tanulmányaimat is Székesfehérváron folytattam. Másodikos középiskolásként, 1993-ban Dunaújvárosban kezdtem el a vitorlázó sportrepülést, akkoriban Fejér Megyében erre még nem volt máshol lehetőség. 2005-ben, az ejtőernyőzés és a sárkányrepülés mellett a motoros vitorlázórepülés feltételei is megteremtődtek Börgöndön, így négy pilótatársammal együtt átjöttünk Dunaújvárosból. Itt rövid időn belül motoros szakszolgálati engedélyt szereztem és ezzel párhuzamosan elkezdtük építeni a vitorlázórepülő szakosztályt. 2007-ben kezdtem el a vitorlázó műrepülést, egy év múlva már a világ legjobb műrepülőgépével, a Swift S1-essel repülhettem. 2010-től vitorlázórepülő oktatói, 2017-tól vitorlázó műrepülő oktatói jogosítást szereztem. 2012-tól kezdődően öt világbajnokságon vettem részt, advanced kategóriában, ahol öt érmet szereztem:

  • 2013 – Finnország, Orippä Szabadon választott program – 3. hely
  • 2015 – Csehország, Zbraslavice Ismeretlen kötelező összetett – 3. hely
  • 2016 – Magyarország, Matkó-puszta Ismeretlen kötelező összetett – 1. hely Egyéni összetett – 2. hely Csapat összetett – 1. hely
  • Jelenleg az Albatrosz Repülő Egyesület Vitorlázórepülő Szakosztályának vezetőjeként oktató és pilótatársaimmal együtt folyamatosan képezzük a sportrepülők új generációját. Emellett a Magyar Műrepülő Klub keretein belül oktatjuk a műrepülő növendékeket, akik tovább viszik majd a magyar műrepülés hírnevét.

    Szavazzanak!

    A hat jelölt közül hárman kapják meg az egymillió forinttal járó Fejér Megyei Prima Díjat, egyikük a különdíjat, egyikük pedig a közönségdíjat, amelyek negyed-negyedmillió forintot érnek. Utóbbiról, azaz a közönségdíjasról dönthetnek olvasóink a feol.hu/fejer-megyei-prima-dij-2019 oldalon október 31. 17 órától november 14. éjfélig. Szavazni Facebook profillal lehet, naponta egyszer.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában