várostörténeti időutazás

2019.10.11. 14:15

A keresztek kapuig kísérnek – Rendhagyó temetői sétára invitált Poklosi Péter

Sokéves szép hagyomány, hogy ilyenkor, időben Halottak napjához közeledve rendhagyó temetői sétára hívja a várostörténet iránt érdeklődőket Poklosi Péter tanár úr.

Tihanyi Tamás

Poklosi Péter rendhagyó történelemórái élményszámba mennek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sokéves szép hagyomány, hogy ilyenkor, időben Halottak napjához közeledve rendhagyó temetői sétára hívja a várostörténet iránt érdeklődőket Poklosi Péter tanár úr, a Székesfehérvári Városszépítő és Védő Egyesület elnöke, aki az időutazás során izgalmas történelemórát tartott a Hosszú-temetőben nyugvó neves vagy kevésbé ismert személyek életének, síremlékeinek, esetenként pedig a sírok művészi értékű kőfaragásainak a bemutatásával. (A híres temető korát nem ismerjük, de azt tudhatjuk, hogy a legrégebbi sírkövön 1790 a dátum.)

Az elmúlt hónapokban ismét több sír felújítása készült el az önkéntesek segítségével, s ezeket Poklosi Péter csütörtökön mutatta meg először a múlt üzenete és a kegyelet iránt fogékony látogatóknak. A Hosszú-temető kápolnájánál kezdődő történelmi barangolás állomásai között olyan emlékhelyek is voltak, amelyek a város két, második világháborús bombázása, illetve az ötvenhatos forradalmi események során áldozatul esettek földi maradványait őrzik: az egyesületnek hála, immár méltó külsőségek között.

A városszépítők 1984 óta foglalkoznak a Hosszú-temető rendbetételével, s a változásokat csak az értékelheti igazán, aki emlékszik a korábbi állapotokra. Poklosi Péter számára küldetés az a munka, amit végez: ő úgy mondta, ez az ő őrülete. (Az ötvenhatos sírokról, illetve az elhunytak végzetes napjairól rövidesen hosszabb írásban számolunk be.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában