megáldották a szőlőt

2019.10.14. 16:30

A kék ég és a Jóisten – Az Újbor Ünnepét és Hálaadást tartottak Adonyban

Szombaton az adonyi szőlőhegyen a hagyományos Újbor Ünnep és Hálaadás rendezvényre érkeztek közelről s távolról.

Sági Zoltán

Fülöp Ferenc vehette át idén a Szent Orbán Vándordíjat Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A szőlőhegy kétszáz éves Szent Orbán-kápolnájának oldalában gyülekezők 14 órai kezdettel a város fiatal plébánosa, Bozai Márton vezetésével litánián vettek részt. – Akik a természettel foglalkoznak, jobban átélik azt, amit a teljesen művi környezetben élők nem nagyon tudnak: hogy nem minden rajtunk múlik. Vannak az életnek olyan tényezői, amelyek nem a mi kezünkben vannak. Mi keresztényként azt, hogy volt idén is termés, az Úristennek köszönjük meg – vezette föl a pap a szorgalommal végzett földműves munkák terményeiért, gyümölcsiért és az újborért mondott hálaadó szertartást.

A litánia végeztével került sor a termények megáldására, majd a sokadalom leereszkedett a kápolnadomb alatt elhelyezkedő színpadhoz. Itt a Duna-menti Szent Orbán Borrend nagymestere, Schmidt Attila köszöntötte az ünnepségre érkezett vendégeket. – Aki a természetben munkálkodik, tudja: ez egy nagy elhivatottságot igénylő, nehéz szakma, hiszen sok külső hatásnak, köztük az időjárásnak is ki vagyunk téve. Ezzel a hálaadással szeretnénk köszönetet mondani a Jóistennek, lezárva ezt az évet, keretet adva neki – fogalmazott a házigazda.

Fülöp Ferenc vehette át idén a Szent Orbán Vándordíjat
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A baráti és családi ünnepre a megye borrendjeit is meghívták. Eljöttek a csókakői Szent Donát Borrend, a Noé-hegyi Szent István Borrend, a dunaföldvári Szent Rókus Borrend, a tassi Darányi Ignác Borlovagrend és az Enyingi Borkedvelők Rendjének képviselői. A házigazda hívására eztán három másik nagymester is csatlakozott köszöntőjével az ünnepség megnyitásához.

Ezt követően kerül sor a Szent Orbán Vándordíj odaítélésére, amely az alapító házaspár, Menyhárt Ferenc és Zsiros Mária jóvoltából tíz esztendeje járja a szőlőhegyi gazdákat elismerő útját, és került idén Fülöp Ferenchez. – Fölöttünk csak a kék ég van és a Jóisten – mondta Menyhárt Ferenc a díj átadásakor, a gazdálkodó élet kiszolgáltatottságára utalva, hozzátéve: egy jó pohár borban rengeteg munka van, téltől télig. Az ünnepi formaságok után a Pyrgos adott autentikus görög népzenei műsort az egybegyűlteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában