Giro Fesztivál Székesfehérvár

2019.10.10. 07:30

A jövő szombat a bringásoké lesz

Szerdán délelőtt a Széna tér új kerékpárútja mellett tartott sajtótájékoztatón jelentették be a Giro Fesztivál Székesfehérvár október 19-i programjait.

Sági Zoltán

A Széna téri kerékpárút már a Budapest–Balaton kerékpárút része Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Mint ismeretes, a Giro d’Italia 2020-as nyitányára, a Grande Partenzára Magyarországon kerül sor. Ezen belül 2020. május 11-én, hétfőn reggel Székesfehérvárról, az Országalmától rajtol el a Giro d’Italia mezőnye.

A tájékoztatón először Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszélt az esemény jelentőségéről. Kifejtette: a világszerte mintegy 800 milliós nézettséggel rendelkező futam hazai megrendezése jó alkalom arra, hogy a kerékpározást népszerűsítse országszerte. „Míg a világ ránk, addig mi magyarok a kerékpározásra fogunk figyelni” – jelentette ki a kormánybiztos, hozzátéve: a programok mellett a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése is felpörög jövőre. Megindul például a Székesfehérvárt is érintő Budapest–Balaton kerékpárút építése.

A Széna téri kerékpárút már a Budapest–Balaton kerékpárút része
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mészáros Attila alpolgármester utalt rá: e tanév a Kerékpározás éve a megyeszékhelyen. Ez jelenti azt is, hogy a város szorosabban együttműködik a helyi kerékpáros szervezetekkel. Az október 19-i fesztivál programjai is közös munka nyomán alakultak ki. A nap élménytekeréssel indul majd, a belvárosban pedig 16 órától várják kerékpáros bemutatók és interaktív programok az érdeklődőket. A Giro Fesztivál Székesfehérvár 19 órakor Punnany Massif-koncerttel zárul. Mészáros Attila hangsúlyozta: ahogy az ország, úgy a város sem csupán egyetlen versenyre készül. Folytatódnak a kerékpáros infrastrukturális fejlesztések, amelyek eredményeképp idővel a Széna téri kerékpárút is beleépül a Budapest–Balaton útvonalba.

A tájékoztatón Oláh Gábor, a Szingo Szabadidős Sportegyesület képviselője elmondta, jövő szombaton a Giro útvonalán tartott közös kerekezés 10 órakor indul az Országalmától. A városhatárig rendőri felvezetéssel haladók két táv közül választhatnak. A rövidebb, 40 kilométeres szakaszra (Székesfehérvár–Nádasdladány) a hobbi- és túrakerékpárosokat várják. A hosszabb, 75 kilométeres országúti etapot inkább gyakorlott országúti kerékpárosoknak ajánlják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában