Hagyományőrző „számcsata”: mindenkinek egy élete van

2019.09.25. 07:20

Tart a tízéves háború Pákozdon

Nyolc iskola közel 200 diákja csatázott egymással az emlékparkot övező erdők mélyén.

Palocsai Jenő

Először a sárga kendős csapat bújhatott el az erdőben, és a zöldek támadtak Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A napokban zajlik a X. Honvéd Fesztivál. Az évente megrendezett esemény egyik közkedvelt programja a ma már hagyományosnak mondható, hasonlóan tizedik alkalommal megrendezett számháború. A 194 megjelent iskolásnak Mészáros Balázs tartott technikai előadást. Mészáros a kezdetek óta oktatja és irányítja a számháborút, és ezt a lelkes munkáját a park vezetője, Görög István ügyvezető a 10. háború katonái előtt értékelte, átadva egy kis ajándékot.

Először a sárga kendős csapat bújhatott el az erdőben, és a zöldek támadtak
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Magát a versenyt Oláh László, a KEMPP szakmai főreferense nyitotta meg, aki egyben a Honvédség és Társadalmi Baráti Kör Ifjúsági Tagozatának vezetője is. Elmondta, hogy az Érdről, Lajoskomáromból, Sárisápról, Lovasberényből, valamint Székesfehérvárról érkező tanulók a számháború klasszikus formájával küzdenek meg egymással. A cél az ellenség számainak felismerése és természetesen a csapatzászló védelme, erő felett. A programsorozat folytatásáról is beszélt Oláh, hiszen szerdán egy országos hadtörténelmi és honvédelmi vetélkedő lesz.

 

A közel 200 gyermeket korcsoportok és iskolák szerint választották szét előbb két nagy csapatra. Az egyik lett a zöld, a másik a sárga. Kendőt és négyjegyű számot kapott mindenki, utóbbit fordítva vették fel, elrejtve az újonnan szerveződő ellenség kutató szemei elől. Először a sárgák vehették be magukat az erdőbe, és a zöldek támadtak, aztán csere. Mindenkinek volt stratégiája, változó sikerrel, de a kétszer másfél órás ütközet után egy közös és kiadós ebéd mellett pihenhették ki a fáradalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában