Ma is frissek, modernek

2019.09.12. 07:30

Szabadtéri kiállítás a város egykori építésze tiszteletére

Szabadtéri emlékkiállítással tiszteleg a város egykori építésze, Pordán H. Ferenc munkássága előtt a Fejér Megyei Építészek Kamarája. Az Országzászló téren 18 tabló mutatja be fehérvári munkáinak egy részét.

Borsányi Bea

Az Országzászló tér oldalán tizennyolc tabló segít megismerni az építész munkásságát Fotó: Nagy Norbert

Pordán Horváth Ferenc a 20. század második felének egyik legjelentősebb székesfehérvári tervezőépítésze volt. Nevéhez fűződik többek között a Technika Háza, a várkörúti Brunszvik Teréz Óvoda, a Béke téri iskola klasszikus modern felfogású bővítése, valamint az Országzászló téri banképület is. Elsőként neki ítélték a Székesfehérvár városa által 2014-ben alapított Schmidl Ferenc Építészeti Díjat, posztumusz elismerésként. A Fejér Megyei Építészek Kamarája által rendezett szabadtéri fotókiállítással az utókor Pordán H. Ferenc építész alkotói nagysága, magas színvonalú, gazdag életműve előtt tiszteleg.

Az Országzászló tér oldalán tizennyolc tabló segít megismerni az
építész munkásságát Fotó: Nagy Norbert

– Pordán H. Ferenc tehetséges és egyben nagyon szerény ember volt, és mivel az építészkamara úgy gondolja, hogy egy kicsit az utókor emlékezete is szerény vele kapcsolatban, ezzel a kiállítással szeretnénk ezt a szerénységet áttörni – fogalmazott a kiállítás megnyitója előtt ­Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök, majd így folytatta: – Az általa tervezett épületek 60 évesek, vagy annál idősebbek, de még ma is modernnek, frissnek és örök érvényűnek hatnak. Úgy gondolom, ez a tehetség és a jó ízlés ismérve, amely tanulságul szolgálhat a mai építészeknek is. Stílusára leginkább a mértéktartás és az egyszerűség jellemző. Mindig távol tartotta magát az adott korszak divatirányzatától. Ha valaki nagyon divatos házat tervez, az néhány év múlva ódivatú, „ciki” lesz. Pordán H. Ferenc épületei pedig 60 év múltán is vállalhatók – vallotta az építészmérnök.

A kiállítás megnyitóján Lantay Attila városi főépítész méltatta az építész munkásságát, akinek – elmondása szerint – életműve elvitathatatlan helyet kell kapjon a háború utáni korszak székesfehérvári építészettörténetében. Fő művének a Technika Házát tekinti, amelynek könnyedsége, anyagszerkezete, anyagformálása, formai megoldásai a világ bármely országában megállnák a helyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában