Hiánypótló fejlesztések indultak

2019.09.03. 17:30

Még sok tennivaló áll Pusztaszabolcs előtt, de már legalább van mire építeni

A vasút köré épült város javarészt pályázatokból ugyan, de a korábbiaknál jelentősebb beruházásokat valósított meg az elmúlt években.

Sági Zoltán

Az egészségügyi központot átadóján, ez év májusának elején Fotók: Sági Zoltán

– Rendkívül fontosak voltak az elmúlt évek bő 1,2 milliárd forintból megvalósult területfejlesztési programjai, mert korábban az önkormányzat csak minimális mértékben tudott fejlesztéseket végrehajtani – mondta el Csányi Kálmán polgármester, akit az utóbbi évek pusztaszabolcsi változásairól kérdeztünk. A most záruló ciklusban a korábbiakban elmaradt fejlesztésekre is lehetőség nyílott. Az egyik ilyen hiánypótlás a település központjának fejlesztése volt. A Szabolcs Vezér tér parkosított környezete, a mellette lévő egészségügyi centrum, a parkolók kialakítása illetve a polgármesteri hivatal körüli park elzárt területeinek megnyitása kisvárosias jellegű központot hozott létre a település magjában. Pusztaszabolcs a Zöld Város programba is bekapcsolódott játszótérrel, szabadtéri színpaddal, közösségi zöldterülettel, fitneszparkkal, futópályával – amely projektelemek engedélyezése már megtörtént. Jelenleg a kiviteli tervek készülnek, majd a közbeszerzést követően, a beruházás várhatóan jövőre valósul meg.

Az egészségügyi központot átadóján, ez év májusának elején Fotók: Sági Zoltán

A városközpont fejlesztése mellett, a háttérben folyamatosan napirenden voltak a vasútfejlesztés kérdései. Mi az, ami a nagyberuházásba a vágánycseréken kívül belefér még. Sokáig lebegett az aluljáró lehetősége, később ezt a beruházó elvetette. Most az a terv, hogy felüljáró épül elkerülő úttal a két településrész között, ám a városon kívül. Így ez a műtárgy inkább már az Adony és Velence közötti út optimalizálásáról szól, nem pedig Pusztaszabolcs két felének összekötéséről. A vasút-korszerűsítés kérdésköre a ciklus során mindvégig napirenden volt, folyamatos elfoglaltságot adva az önkormányzatnak – például az útlezárások ütemezésével. Összességében azonban a beruházás megújítja a vasútállomást, emelte ki a polgármester, peronaluljáró épül, az egykori vasúti házakat pedig leválasztják a vasúti vízrendszerről, a városi hálózatra csatlakoztatva őket.

Hasonlóképpen komoly feladat a külterületeket és az egykori pusztákat a város vérkeringésébe bekapcsolni. Szabolcspusztán két etapban, 2015-ben és 2018-ban sikerült megoldani a vízellátást. Jelenleg pedig Felsőcikolán dolgoznak azon, hogy a beruházások megkezdéséhez szükséges víziközmű-társulatot megalakíthassák. Ha a társulat most megalakulhat, akkor már ez év végére elkészülhet az ivóvízellátás gerinchálózata.

A vasútfejlesztés még egy darabig meghatározza a város mindennapjait

Az infrastrukturális fejlesztéseket lehetővé tévő pályázatok mellett a város igyekezett becsatlakozni az energiahatékonysági fejlesztésekre kiírt programokba is. Az elmúlt évek során három középületet újított föl Pusztaszabolcs. Az általános iskolát, az egészségügyi centrumot és a polgármesteri hivatalt. Mindegyik esetben külső szigetelés, födémszigetelés, a nyílászárók cseréje és napelemesrendszerkialakítás történt meg. Kisebb pályázatból jött létre Pusztaszabolcson egyrészt a termelői piac, amelyet, mint a polgármester fogalmazott, már csak élettel kell megtölteni, használatba kell venni. Másrészt a város 6-8 területén okozott gondot korábban a pangó csapadékvíz – ebből eddig 3 helyen sikerült rendezni a vízelvezetést.

A pályázatok mellett önerős beruházásokat is megvalósított a város, 292 millió forint összértékben. Közel két kilométernyi útfelületet aszfaltoztak le eddig, amelyhez – hitelből – a választások után további 5 kilométernyi szilárd burkolat készülhet el. Önerőből oldották meg a nem önkormányzati, de közszolgáltatást biztosító épületek (tűzoltóság, mentőállomás, körzeti megbízotti iroda) klimatizálását. Költöttek továbbá utcabútorokra, új szemetesek és padok kihelyezésére. A települést a vasútállomásnál és az iskolánál kialakított kerékpártárolók is rendezettebbé tették. – Még sok tennivaló áll a település előtt, de már legalább van mire építeni – zárta összefoglalóját Csányi Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában