Freskóközel sisakosan

2019.09.23. 07:00

Kulturális Örökség Napjai – A bazilika belső felújítása 2022 húsvétjára készülhet el

A megye számos helyén csatlakoztak a Kulturális Örökség Napjaihoz. Gyűjtemények, érdekes épületek nyíltak ki a látogatók előtt.

Majer Tamás, V. Varga József

A bazilikában most állványerdők sorakoznak, szokatlan, de érdekes a látvány Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A koronázóvárosnak jól van dolga, ha készülni kell a Kulturális Örökség Napjaira. Nem is fért egy hétvégébe minden program, azok már 14–15-én is zajlottak. A hátunk mögött hagyott hétvégén a székesfehérvári egyházmegye is odatette magát. A papírforma szerint a bazilika munkaközi állapotának szombaton lehetséges megtekintése ugyan nem az ingyenes Kulturális Örökség Napok eseménye volt, de jellege szerint ide sorolandó. Sőt. Ilyet akármikor nem is láthat halandó. Kivétel mind, aki építőmunkás. No, most nem a szakik túlóráztak a székesegyház altemplomában lent, a széksorok hűlt helyén fent, s freskóközelben odafent, hanem az Egyházmegyei Múzeum tudósai. Az óránként, a Hősök tere felől induló turnusok tagjai előbb munkavédelmi oktatás kaptak! A bazilika belső felújítása a tervek szerint 2022 húsvétjáig tart, addig ott úr a balesetvédelem.

A látogatókat döbbenetes látvány fogadta a csigalépcsőn tett emeletnyi tipegés után. A bazilika belseje széltében-hosszában, s negyvenvalahány méter magasságban beállványozva, mintha az István, a király és a Jézus Krisztus szupersztár rockoperákból egyszerre készítene moderntánc-előadást Dunántúl valamennyi társulata, itt, ebben a díszletben.

A bazilikában most állványerdők sorakoznak, szokatlan, de érdekes a látvány
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Nem erről van szó. A freskókig terjed a bazilika felújítása. Remek, hogy a munka fázisaiba egyre-másra beavatja a polgárokat az egyházmegye. A szakmai előadások után a látogatók állványokra léphettek – steril fejvédő fejfedőkben –, s közelről csodálhatták meg a rekonstrukció alatt lévő csodálatos freskókat.

Szombaton nyílt próbát tartott a Vörösmarty Színház társulata: készül Molnár Ferenc Játék a kastélyban című remekművének színrevitele. Majd még aznap színészek, Závodszky Noémi és Kerkay Rita, másnap Varga Lili és Kricsár Kamill vezetett kulisszajárásokat. Hasonlót tett vasárnap Cser-Palkovics András polgármester is, csak ő a Városháza épületében.

A Szent István Király Múzeum a Budenz-házban, a Nemzeti Emlékhelynél és a Fekete Sas Patikamúzeumnál csinált fényes rendezvényeket. Fényfestésben jeleskedtek.

Váczi Márk topográfus az ifjú kalandorokkal
Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

Szabadbattyán is kivette részét az örökség napjaiból: Evlia Cselebi török világutazó az 1660-as években a következőket jegyezte föl a szabadbattyáni Kula-toronyról: „E vár Székesfehérvárnak az előpajzsa az ellenséggel szemben, s katonái naponta három-négyszer is harcolnak az ellenséggel, mert a Sárvíz folyón való átmenetelre más út nincsen. E folyón átmenőktől a vár katonái vámot szednek, ha a várat ostromolják, Fehérvárról egyszerre odajönnek és megszabadítják.” A kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló interaktív játékot Váczi-Tóth Bernadett néprajzos-kulturális antropológus álmodta meg, melynek során a merész kalandorok egy képzeletbeli útvonalat járhattak végig Evlia Cselebi nyomán. A társasjáték nemcsak most, a Kulturális örökség napjai keretében várta az érdeklődőket, de október 26-áig minden szombaton 10 és 16 óra között invitál a kalandra. Az Utazás a nagyvezírhez játék során Kanizsáról indulunk el a török történetíró és világutazó kíséretében: a tíz állomás során Szabadbattyánt (Csíkvárt), a Kula-őrtornyot is felfedezhetjük, majd Fejérvár és Várpalota érintésével a Bakony erdein át érünk el a Rába folyóhoz, Köprülü Ahmed táborához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában