Látható a városfal alapozásának szerkezete

2019.09.06. 07:07

Kis lépés az embernek, hatalmas a régésznek

Mintegy negyven érdeklődő lépegetett le csütörtökön délután a Jókai utca 14. alatt található régészeti szelvény mélyére.

Majer Tamás

Mintegy negyven fő vett részt tegnap délután a Jókai utca 14. alatt lévő régészeti szelvény szemléjén. A területen a múlt héten fehérvári régészek Székesfehérvár városfalának keletkezéstörténetéről való tudásunkat meghatározó leleteket tártak föl. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint azt lapunk múlt hét pénteken elsőként megírta, a területen a Szent István Király Múzeum régészei Székesfehérvár városfalának keletkezéstörténetéről való ismereteinket meghatározó leleteket tártak fel. Úgy tudjuk, hogy a biztonság és a helyszűke miatt nem jöhettek többen. Egyébként szeptember 10-én 16.30-kor újabb terepszemlét tartanak.

Mintegy negyven fő vett részt csütörtökön délután a Jókai utca 14. alatt lévő régészeti szelvény szemléjén. A területen a múlt héten fehérvári régészek Székesfehérvár városfalának keletkezéstörténetéről való tudásunkat meghatározó leleteket tártak föl.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szerencséseket Szücsi Frigyes régész vitte múltnézőbe. A szakember felelevenítette a fehérvári városfalkutatás múltját: az 1980-as évekig úgy vélték, a 14. vagy a 15. században épült a városfal. Az 1970-es évek végén megérkezett Siklósi Gyula, akinek lehetősége nyílt a dolgok, tehát Fehérvár mélyére ásni. A Jókai utca 20. alatt folytatott feltárást. Megtalálta a városfal és egy középkori torony maradványait, utóbbi alapozásában talált egy 13. századi fazekat. Innen jött az értelmezés: a városfal maga a tatárjárást követően épülhetett. – Ez az előremutató megállapítás tartotta magát egészen napjainkig – fogalmazott Szücsi.

Szücsi Frigyes vitte múltnézőbe az érdeklődőket
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

– Minket az a szerencse ért, hogy teljes valójában láthatjuk a városfal alapozásának szerkezetét – folytatta a régész.

Mint az már ismert, az új, illetve a 2017-es, Szőllősy Csilla régész vezette, szintén itteni, tehát Jókai utca 14-es próbafeltárás, valamint Siklósi Gyula eredményeit összevetve megállapítható, a 11. században épült Székesfehérvár kő városfala.

Szücsi egy munkahipotézise szerint akár már az ezres évek elején megkezdődhetett a kivitelezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában