Segíthet-e a Budapestről kölcsönzött ötlet Fehérvár parkolásán?

2019.09.08. 11:30

Fehérvár belső kirándulóhelyei

Kovács Béla Sándor a Városközpont-Észak, avagy a 2. választókörzet önkormányzati képviselője büszke rá, hogy egy olyan időszakban szolgálhatott, amikor nagy dolgok történtek e városban, nagy ívű, látványos fejlesztések mentek végbe.

Majer Tamás

A III. Béla király tér parkfelújítása idén tavasszal készült el Fotó: FMH-archív Pesti Tamás

Csitáry G. Emil harmincas évek végi polgármesteri időszakát, illetve a hetvenes évek végét tudja csak egy napon említeni a „most”-tal, utóbbit a sok felhúzott lakás, a panelek felépítése miatt.

Kovács Béla Sándor úgy látja, hogy a 2. választókörzet az elmúlt évek alatt még szervesebben hozzákapcsolódott a Belvároshoz. Az evangélikus templom mellett elkészült Jávor Ottó tér szépen rímel a történelmi belvárosban fekvő, szintén felújított, szintén a Várkörút szomszédságában elterülő Országzászló térre. A Jávor Ottó tér zöldfelületei egyre többet mutatnak magukból.

A Zichy liget és a Magyar Király Szálló előtti tér rendezvények idején szokásos összekapcsolása is a Belváros terebélyesítését szolgálja. A liget kapcsán a képviselő elárulta nekünk, hogy idén még menőbb lesz a téli korcsolyapálya, a megszokott mellett egy, a teret körbefutó körpályát is kialakítanak.

Az Eszperantó téren is sok autó fér el, még sincs mindig szabad hely
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

S még a tervekről: mint azt már ismert, szökőkút épül a Zichy liget Belváros felőli oldalán, egy murvás, tehát nem a füves részen.

Jópofa lesz a kivitelezés módja, mert a szökőkút fölé a Zichy-színpad eztán is felállítható lesz. Olyankor a csapokat bizonyára elzárják majd…

Innen nyugatra navigálva a városrész térképén, a Rózsaligethez, a Koronás Parkhoz, a Csónakázó-tóhoz, illetve a Ligetsorhoz értünk. Nos, e terület megvalósult városrészi rehabilitációja szintén a Belváros tágításaként értékelhető.

A városrész ellenkező oldalán található a III. Béla király tér, amely parkfelújítása idén tavasszal lett meg, kicsit korábban újultak meg a parkolói. Mindez nemcsak az ott élők, hanem a teret szinte fele részt körbevevő Fejér Megyei Művelődési Központ miatt is fontos.

A III. Béla király tér parkfelújítása idén tavasszal készült el
Fotó: FMH-archív Pesti Tamás

Kovács Béla Sándor látja a körzet parkolóhelygondjait, mint mondja, gyalog járva is mindig azt nézte, hova lehetne még néhány autónak parkolót építeni. Születtek új helyek a Mancz János utcai játszótér mellett, az Ybl Miklós utcában, a Fórum téren, megújultak az Eszperantó tér parkolói, de:

– Egyszerűen képtelenség olyan ütemben növelni a parkolók számát, amilyen ütemben a személygépkocsik száma növekszik Székesfehérváron. Ez egy olyan probléma, aminek pillanatnyilag én nem látom a megoldását – fogalmazott a képviselő, aki szerint sokan egyébként nem is használják mindennap az autójukat, azok sokszor csak állnak: parkolnak.

Lapunknak beszélt arról is, hogy a város tárgyalt egy Budapesten már működő céggel, amely speciális autókölcsönzéssel foglalkozik, meg is keresték őket, de a cég úgy számolt, Székesfehérváron nem tudnának rentábilisan szolgáltatni. A százezer mégsem kétmillió. Az említett kölcsönző attól különleges, hogy autóflottájuk járgányait nem kell egy adott telephelyre visszavinni, szinte bárhol otthagyhatók a városon belül. A következő ügyfél stafétabotszerűen juthat a kölcsönkocsihoz.

A jövőben hasonló megoldás, akárha nonprofit módon is, de segíthetne a város autózsúfoltságán, parkolási gondjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában