Ráhangolódás a kis érkezőre

2019.09.12. 08:00

Csütörtökön hat alkalmas relaxációs foglalkozássorozat indul várandósoknak Fehérváron

Jó, ha a másállapot valóban azt jelenti egy várandós nő életében, hogy más állapotba tud kerülni, ezáltal pedig jobban érzékelheti a pocakjában növő babát.

Bokros Judit

A kismama egészen más élményeket élhet át a babával, ha jobban befelé tud figyelni Illusztráció: Shuttertock

Ennek érdekében indul csütörtökön hat alkalmas relaxációs foglalkozássorozat várandósoknak Székesfehérváron, Kaufmann Anikó pszichológus vezetésével. Nála érdeklődtünk arról, mi történik egy ilyen foglalkozás során?

– Amikor egy nő gyermeket vár, fontos volna, hogy az elfoglaltságok, a munka közepette is rá tudjon hangolódni erre az állapotra, a kisbabájára. A foglalkozásokon nincs mozgás, kifejezetten a relaxáción, az elmélyülésen van a hangsúly, mindez pedig segíti a befelé figyelést. Teljesen más állapot alakulhat így ki, a kismama megtapasztalhat egy újfajta kommunikációt, kötődést, amelynek köszönhetően másképpen érzékelheti a babát. Akár olyan kérdésekre is választ kaphat, mire lehet inkább szükség: pihenjen-e többet vagy sem – fogalmazott Anikó.

Van, aki meghatottá, kifejezetten boldoggá válik

A foglalkozáson való részvételhez semmilyen korábbi tapasztalatra nincs szükség. A relaxációt Anikó vezeti, a kismamák pedig csak a lazítással és azzal foglalkoznak, hogy elengedjék az egyéb gondolataikat. Ez nem feltétlenül sikerül elsőre, de a második-harmadik alkalom során már általában jól megy. A hölgyeknek jó élményben lehet részük, egyesek meghatottá, kifejezetten boldoggá válnak – mesélte a szakember. Minden foglalkozás után van egy kis megbeszélés arról, hogy ki mit élt át, ám természetesen nem kötelező mindenkinek hozzászólni.

A kismama egészen más élményeket élhet át a babával, ha jobban befelé tud figyelni Illusztráció: Shuttertock

A relaxációnak célja még továbbá, hogy a kismamák megtanulják ellazítani az izmaikat, ennek pedig később, a szülés során nagy szerepe lehet. Akkor már magától jön mindez, nem kell pluszenergiát befektetni. Illetve, a várandósság során esetleg fellépő egészségügyi panaszok rendezéséhez is hozzájárulhat a relaxáció, amelyet pár alkalom után otthon önállóan is lehet végezni.

A foglalkozásokon egy-egy csoportban általában 12–15 fő van. A ma induló, ingyenes sorozatra már nem lehet jelentkezni, ám október végén kezdődik a következő, amely ugyancsak az Egészségfejlesztési Irodán keresztül, pályázat révén valósulhat meg. Aki információt szeretne, az Kaufmann Anikót keresheti a 06/70/458-60-68-as telefonszámon.

Az iroda másik fontos programja lesz egy előadás szeptember 25-én, szerdán 17 órától, a Hiemer-házban.

Ekkor Földi Rita beszél a korai fejlődés és a szülői kompetencia kapcsolatáról. Az előadás szintén ingyenes, ám előzetes regisztráció szükséges az [email protected] e-mail-címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában