Szépség és korszerűség

2019.09.20. 07:05

Az óvodában és az iskolában is felújításnak örülhetnek Vértesacsán

Két jelentős beruházás végére sikerült pontot tenni csütörtökön a településen: az óvodában és az általános iskolában is volt ok és kellő indok a szerény ünneplésre.

Tihanyi Tamás

Kovács Zoltán polgármester (balról a második) az ünnepélyes avatás pillanatában

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Még a 2016-os esztendő elején jelentek meg azok a pályázati kiírások, amelyekre Vértesacsán három középület energetikai korszerűsítésének érdekében állítottak össze anyagot. Az orvosi rendelő nem, a községháza és az óvoda pályázata azonban nyert: a Vértesacsai Szivárvány Német Nemzetiségi Óvoda

55 millió forintból újulhatott meg, e projekt támogatottsága százszázalékos volt. Kovács Zoltán polgármester a nemzeti szalag átvágása előtt azt mondta, hogy a munkálatok elvégzésének ütemezése komoly kihívást jelentett számukra, hiszen egy szinte folyamatosan működő intézményről volt szó, amelyben hetvenhat gyermek ellátásáról kellett gondoskodniuk. Valamivel korábban ballagtatták el a nagycsoportot, így májusban elkezdődtek a munkálatok, amelyek így augusztus végén be is fejeződhettek.

Az épületben kicserélték a villanyvezetékeket, átépítették a vizesblokkot, akadálymentes mosdót és mellékhelyiséget alakítottak ki. Ugyancsak akadálymentes lett a parkoló, kicserélték a fűtésrendszert. Új csövek, külön szabályozható fűtőtestek és energiahatékony gázkazán biztosítja a megfelelő hőmérsékletet és a meleg vizet a gyermekek és a dolgozók számára, ráadásként pedig egy korszerű étellift beépítésével egy régi álom is megvalósult. Szintén az energiahatékonyság érdekében újult meg az épület homlokzatának a szigetelése, a tető déli oldalára pedig felkerültek az áramellátást biztosító napelemek.

Kovács Zoltán polgármester (balról a második) az ünnepélyes avatás pillanatában
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az óvodától csupán rövid sétát kellett megtenniük az ünnepség résztvevőinek ahhoz, hogy a református egyház fenntartásában lévő általános iskolához érjenek, amelynek konyhája és annak kiszolgálóhelyisége újult meg pályázati forrás segítségével. A munka az egyetlen lehetséges időszakban, a konyha működéséhez igazodva július–augusztus hónapban történt meg. Kicserélték a beltéri ajtókat, az elektromos hálózatot és a vízvezetékeket, újjászületett a konyhai dolgozók által használt vizesblokk is. A meleg víz előállításához megújuló energiaforrást, napkollektort helyeztek el, az elavult gázbojlereket villanybojlerekre cserélték, a csempéket, taposókat kicserélték.

Kovács Zoltán elmondta: a községházával kapcsolatos munkálatokról sem feledkeztek el, a következő avató ünnepség idejét a nyár közepére jósolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában