kisláng

2019.09.14. 07:05

A plébánián át vezet az út a templomba

15 millió forintot nyert el a kislángi római katolikus egyházközség a Magyar falu programban a jelenleg használaton kívüli plébániaépületük felújítására, egyszersmind közösségi térré való átalakítására.

Majer Tamás

Tóth Terézia világi munkatárs nemcsak remél, szervez és tervez is Fotó: Nagy Norbert

Tóth Terézia világi lelkipásztori munkatárs ismertette velünk a terveket. Mint fogalmazott, a 2600 lélekszámú falu lakosai közül bár ezren is többen vallják magukat római katolikus vallásúnak, a rendszeresen templomba járók száma ennek csupán tizede. Ők jellemzően az idősebb és középkorú polgárok közül kerülnek ki. Helyben lakó pap nincs a faluban. Kallós Péter enyingi plébános jár át misézni. A fiatalok számára – az óvodáskorúaktól az ifjú felnőttekig – korosztályukra szabott programokat, foglalkozásokat, akár táborokat szerveznének: jöjjenek be ők is az „Isten házába”, legyen az akár első körben „csupán” a plébánia épülete.

Tóth Terézia világi munkatárs nemcsak remél, szervez és tervez is
Fotó: Nagy Norbert

Közös a két épület parkja. Megtudtuk, a kislángi fiatalok most is szívesen tartózkodnak a jól karbantartott Jézus Szíve közparkban.

Tóth Terézia, aki korábban magyart és történelmet tanított a kislángi iskolában, 12 évig alpolgármester, egy cikluson át polgármester volt, nos, ő úgy látja, hogy akadnának bizony olyan programok, amelyekre a fiatalok is fogékonyak lennének: például drámapedagógia, történelmi vetélkedők; ezeknek feltétlenül jó helyszínük lesz a felújított plébánia.

Új tetőt kap az épület, cserélik az ereszcsatornákat, az ajtókat, az ablakokat, a vizes­blokkot. Bent is festenek, új padlót raknak le. Négy nagy szoba szolgálja majd a különböző korosztályok akár azonos időben történő fogadását.

Novemberben kezdődik a munka. Már megvan a kivitelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában