Bányavita megállás nélkül

2019.09.02. 07:00

A hatósági mérések szerint szabályosan termel az iszkai bánya

Jó ideje élesedik az iszkaszentgyörgyi dolomitbánya és a közeli szőlőhegyen élők közötti vita. A bánya aktív, zajlik a kitermelés. Az ebből fakadó por- és zajhatás sokakat zavar. Persze a bánya iparűzési adót fizet a falunak, támogatja a közösséget, sokak – köztük helyiek – munkahelye.

Majer Tamás

Augusztus 16-án tartott tüntetést a jelenlegi helyzettel elégedetlenek egy csoportja a bánya ellenében Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

Az említett szőlőhegy két részből áll, egyik fele Iszkaszentgyörgyhöz, a másik fele Csórhoz tartozik, így aztán a csóri szőlőhegyi emberek és önkormányzat is érintett, vagy legalábbis gyakran megszólított. Csete Krisztián csóri polgármester lapunknak elmondta, hogy a bányával kapcsolatos fenntartásaikkal többször megkeresték már őket a helyiek (mind az önkormányzatot, mind a jegyzőt), hivatalos úton is. Már évekkel ezelőtt is.

A civilek ismételten tárgyalni kívánnak a bánya vezetőivel

Csóri lakossági fórumról, iszkaszentgyörgyi tüntetésről lapunk is beszámolt már. Közben háttértárgyalások is folytak a felek – a bánya és az embereket képviselő bányakörnyéki civil kontrollcsoport – között. Ezek – maga a tüntetés jelzi – nem jártak hosszan tartó eredménnyel.

– Nekünk közigazgatási hatáskörünk nincs az ügyben. Mi mindig mediátori, közvetítő szerepet töltöttünk be a felek között – mutatott rá a polgármester.

Lapunk feltárcsázta Kaufmann Tibort, a dolomitbánya üzemvezetőjét. Ő kérte, írásban tegyük fel kérdéseinket.

– A demonstráció főszervezőjének kérésére április 17-re megbeszélést szerveztünk bányaüzemünkbe, ahol tájékoztattuk a megjelent (5 fő) ingatlantulajdonosokat a közelmúltban lezárt, illetve folyamatban lévő környezetvédelmi jellegű intézkedéseinkről, valamint a robbantással összefüggő zaj- és rezgésméréssel kapcsolatban – írták azon kérdésünkre, hogy milyen megállapodást kötött a bánya és a lakókat képviselő kontrollcsoport még hónapokkal az augusztusi tüntetés előtt.

A bánya közlése szerint arról nem állapodtak meg, hogy beszüntetik az éjjeli és hétvégi munkát. – A bánya a 80-as években vezette be a 3 műszakos munkarendet, rendszeresen hétvégi műszakokkal kiegészítve. Tájékoztatónknak megfelelően a hétvégi műszakok számát csökkentettük – közölték.

Augusztus 16-án tartott tüntetést a jelenlegi helyzettel elégedetlenek egy csoportja a bánya ellenében
Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

A bánya leszögezte, hogy a környezeti hatásaikat rendszeres mérésekkel ellenőrzik. – A találkozónk után a jelenlevőkkel egyeztetett ingatlanoknál az illetékes kormányhivatalok felügyelete mellett rezgés- és zajmérést végeztettünk. A mérések az ingatlanokra vagy élőlényekre zavaró mértékű rezgést nem mutattak ki. A zajterhelés és a rezgési sebesség is nagyságrendekkel a megengedett határértékek alattiak voltak, a bánya zaját alig lehetett érzékelni a mérési pontoknál – írták.

Megkérdeztük még, hogy van-e mód azonnali vagy pár hónapon belüli megoldásra annak érdekében, hogy halkabb legyen és kevesebb porral járjon a termelés. – Fontosnak tartjuk ismételten leszögezni, hogy tevékenységünket évtizedek óta a megújuló szabványoknak és előírásoknak megfelelően kiadott engedélyek alapján, a hatóságok folyamatos ellenőrzése mellett végezzük, amelyek eddig egyetlen esetben sem tártak fel hiányosságot – írták válasz gyanánt. – Társaságunk elkötelezett a fenntarthatóság és hosszú távú fejlesztések, a környezeti terhelés csökkentése mellett, ezért egy nagyságrendileg 5 éves időtávon belül teljesen új technológiát tervezünk építeni, ami egyszerre tudja szolgálni a termelési hatékonyságot és a környezeti terhelés érdemi csökkentését. A beruházás előkészítésén intenzíven dolgozunk, a technológia elhelyezésére és a technológiai folyamatokra vonatkozó terveket 2020 folyamán kívánjuk elkészíteni – fűzték hozzá.

Szabályosan működik-e az iszkaszentgyörgyi dolomitbánya? – tettük föl a kérdést a Fejér Megyei Kormányhivatalnak.

A hivatal egy április 5-ei helyszíni szemlével egybekötött hatósági ellenőrzés eredményeire hivatkozva azt felelte, hogy a dolomitbánya a környezetvédelmi működési engedélyben előírtaknak megfelelően működik. További közlésük szerint a bánya maximális engedélyezett kitermelési mennyisége 1 millió 242 ezer tonna évente. Azt is megtudtuk, hogy a bányára vonatkozó működési engedélyekben nem tesznek különbséget hétköznapi illetve hétvégi kitermelés között, ám a bányának eltérő nappali illetve éjszakai zajkibocsátási határértékeknek kell megfelelnie.

– A bánya tevékenységéből származó szálló por-, zaj- és rezgéskibocsátás mérésére 2019. év május-júniusában került sor. A mért kibocsátások minden esetben az előírt kibocsátási határértékek alatt maradtak, az ülepedő por mérési eredményeinek kiértékelése folyamatban van – informált a kormányhivatal; adataik szerint a bányában 2019-ben havonta 7–13 alkalommal történt robbantás. – A bányának a robbantások időpontját minden esetben előre be kell jelentenie. A bejelentett időpontok alapján megállapítható, hogy robbantásra hétvégi napokon nem került sor – tették még hozzá.

Károly Edével is váltottunk pár szót, ő szervezte a bánya elleni tüntetést. A civil kontrollcsoport nevében azt mondta el, hogy rövidesen alapítanak egy környezetvédelmi egyesületet, amely meglátásuk szerint erősebb érdekérvényesítésre lesz képes az eddigieknél. Ismételten tárgyalóasztalhoz kívánják ültetni a bánya képviselőit. Szeretnék, ha kamerák rögzítenék az ott zajló tárgyalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában