E hét pénteken két újabb beruházást adnak át

2019.08.14. 20:00

Vetus Salinától Adonyig – Számtalan fejlesztés valósult meg a városban

Az elmúlt években is alakult, formálódott a város arculata, nem csak a beruházásoknak, de a hagyományosan aktív helyi civilek szorgalmának köszönhetően is.

Sági Zoltán

Nyolc település 21 ezer lakóját látják el Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ha csak az elmúlt esztendőt nézzük, mindenképpen meg kell emlékezni az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztéséről, amelynek során 2018. június 1-én központi orvosi ügyeletet adtak át a településen. Az újonnan kialakított orvosi ügyelet nyolc térségi település, Adony, Iváncsa, Rácalmás, Kulcs, Besnyő, Pusztaszabolcs, Beloiannisz és Szabadegyháza közel 21 ezer lakójának biztosítja az orvosi ügyeletet tíz orvos és kilenc ápoló segítségével. A 2017 telén indult, összességében 75 millió forintos beruházásból 30 milliót a város önerőből fedezett.

Szintén 2017-ben indult az új adonyi szennyvíztelep barna­mezős beruházása, amelynek során, a régi telep mellett építkezve oldották meg, hogy a ténylegesen mintegy 3700 rendszerre csatlakozó lakos szennyvízfeldolgozási igényét az uniós előírásoknak megfelelően elégítsék ki. A fő feladat a települési hálózat rekonstrukciója volt, amely során 41 házi bekötés kijavítása is elkészült. Az idén kora tavasszal átadott korszerű és energiatakarékos új szennyvíztisztító mintegy 440 milliós támogatásból valósult meg.

Nyolc település 21 ezer lakóját látják el
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Bár a fejlesztések felsorolása nem lehet teljes, azok sora a jelenig ér. E hét pénteken kerül sor két további projekt elkészült beruházásainak átadására. Augusztus 16-án a Zichy kastélypark sétányát és játszóterét, valamint a piactér fejlesztését jelentik készre ünnepélyes keretek között.

Adonyról szólva feltétlenül meg kell emlékezni a civilekről. A Schmidt Attila nagymester vezette Duna-menti Szent Orbán Borrendről és a Králl Gabriella vezette Vetus Salina Kulturális Egyesületről, akik rendezvények és kulturális programok szervezésével nagyban hozzájárultak Adony arculatának vonásaihoz csakúgy, mint a Foltvarró, a Femina és a Méhész klub, a Polgárőr Egyesület, az Adonyért és az Adonyi Gyermekekért Alapítványok, a Bandy Band Kistérségi Fúvószenekar Egyesület és a Városi Sportkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában