nagy tervek, változások

2019.08.28. 07:00

Igazán új tanév lesz – A minisztérium pedagógusok által javasolt újdonságokat vezet be

Előadásokkal gazdagított tanévnyitó konferenciát tartottak a megye oktatási intézményvezetői, illetve pedagógusai számára. Az egybegyűlteket Cser-Palkovics András köszöntötte a Városháza dísztermében, majd megkezdődött a szakmai munka.

Palocsai Jenő

A történelmi zászlók alatt hallgathatták az előadásokat az új generációkat nevelők Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Szinte zsúfolásig megtelt a Városháza díszterme a megye szakmai tanévnyitó konferenciáján. Iskola- és óvodavezetők, illetve pedagógusok töltötték meg a sorokat, türelmetlenül várva az új tanévvel kapcsolatos változásokról, fejleményekről, tudnivalókról szóló előadásokat. Az eseményre a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola két zenésze hangolta rá a vendégeket.

Cser-Palkovics András polgármester is a meghívottak között szerepelt, és elsőként ő lépett előre, köszönteni a szimpózium résztvevőit.

Cser-Palkovics Andrásnak megköszönték a szervezők, hogy immár ötödik alkalommal ebben az épületben tarthatja a megye oktatásügyi vezetése a tanévnyitó konferenciát. A polgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az épület neve igazán kifejező. Nem a polgármester vagy a hivatal otthona ez a hely, hanem a város háza, amelynek kötelessége egy ilyen fontosságú rendezvénynek megfelelő helyet biztosítani.

A polgármester kiemelte: „Szimbolikusan megmutatjuk, hogy a város számára az iskolák ugyanolyan fontosak, mint az óvodák, annak ellenére, hogy előbbieknek nem mi vagyunk a fenntartói.”

Beszédét azzal a gondolattal zárta, hogy a város és a pedagógusok számára ugyanaz a fontos, boldog és egészséges gyermekeket nevelni, közösen.

Jelentős változások lesznek

A közlekedés viszontagságai miatt kissé késve érkező előadó, Madarász Hedvig váltotta a polgármestert a pulpitusnál. Az EMMI Köznevelés-igazgatási Főosztályának főosztályvezetője olyan napi aktualitásokról, jogszabályi változásokról és rendeletekről tartott előadást, mely valamennyi jelenlévőnek hasznára válik majd az új tanévben. A köznevelési rendszer fejlesztései közül többet is kiemelt, különösen azokat, melyek jelentős változásokat hoznak az elkövetkezendő időszakban, de felhívta a figyelmet az előadó arra, hogy mielőtt bárki bármit tenne, ellenőrizze az újítások hatálybalépésének pontos dátumát, az esetleges félreértések elkerülése végett.

A főosztályvezető elmondta, hogy a kormány a visszaélések miatt módosította a magántanulói jogviszonyra vonatkozó szabályokat is. Ez azt jelenti, hogy szeptember első napjától ezt a képzési módot az egyéni munkarend elnevezésű váltja fel. A kérvényt az igazgató továbbítja az oktatási hivatal felé, aki elbírálja, hogy indokolt-e annak benyújtása. Ezentúl csak abban az esetben tanulhat valaki ilyen képzési formában, ha ez számára kifejezetten előnyös.

A történelmi zászlók alatt hallgathatták az előadásokat az új generációkat nevelők Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Változik a beiskolázás menete, a pedagógusok bére

Mint megtudtuk, a beiskoláztatás menete is változik. Az óvodalátogatás, az eddigi gyakorlattal szakítva nem öt-, hanem négyéves kortól kötelező, hogy minél előbb kerüljenek be a gyermekek az oktatási rendszerbe.

Szintén nagy horderejű az a rendeletváltozás, mely szerint jövő január első napjától a tankötelezettség, vagyis az iskolalátogatás megkezdése kikerül az óvodavezetői hatáskörből, így tehát 2020-tól állami hatáskörben döntik el, hogy valaki alkalmas-e iskolalátogatásra, vagy sem.

A pedagógusok bérezésében is jelentős változások álltak, illetve állnak majd be a közeljövőben, ugyanis sor kerül az intézményvezetői pótlékok differenciálására, és a pedagógusok nem kifejezetten oktató jellegű munkája is kifizethető lesz. A főosztályvezető szerint ettől a tanévtől lesz lehetőség arra, hogy a munkaköri leírástól eltérő feladatért is lehessen honorálni a tanárokat.

Nem változik minden

Nem változik azonban minden, így a legtöbb helyen ma is divat, sok helyen pedig eltörölt lehetőség, a háromnapos szülői igazolás intézménye továbbra is él, és változatlanul saját hatáskörben döntik el az oktatási intézmények, hogy engedik-e a szülőket élni ezzel a lehetőséggel, vagy sem. Az is változatlan marad, hogy az 1–12. évfolyam tanulójaként mindenki ingyenesen kapja a tankönyveket, és ez az előny a további szakképzést vállalók számára is megadatik.

A szakmai fórum az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ, illetve a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ aktuális feladatait és terveit is tárgyalta, majd zárásképpen megvitatták a fenntarthatóságra nevelés kérdéskörét, illetve az ökoiskolák eredményeit, szabályait, létrehozásának nehézségeit.

Az új tanévvel kapcsolatos korábbi cikkeink:

  • Nem csupán nehéz, de drága is a degeszre tömött iskolatáska
  • Szülői kezdeményezésre új távolsági buszjárat lesz a Székesfehérvár–Gárdony–Velence–Pusztaszabolcs útvonalon iskolai napokon
  • Rétvári: számos intézkedés segíti a tanévkezdést
  •  

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában