A lakásba is behúzódnak a büdös bogarak

2019.08.31. 20:00

Támad az ázsiai márványpoloska

Ideje alaposan átvizsgálni a lakásunk nyílászáróin a rovarhálókat, ha nem szeretnénk, hogy a hűvösebb idő beköszöntével kellemetlen „lakótársak” költözzenek be az otthonunkba.

Dávid Erzsébet

Magyarországon először 2013-ban tűnt fel az ázsiai márványpoloska néhány példánya, azóta egyre terjednek Fotó: Shutterstock

A nem kívánt vendégek az ázsiai márványpoloskák, amelyeknek már a második idei generációjuk fejlődött ki és jelent meg egyes gyümölcs- és díszfákon, kerti növényeken. A népiesen büdös bogárnak nevezett, Kelet-Ázsiából a világ számos országába szállítmányokkal, rakományokkal, növényekkel, járművekkel behurcolt inváziós rovar szélsőséges polifág (anyanövényeken élő, mindenevő) faj. A növények, fák föld feletti részeit, szárát, termését szívogatva jelentős külső, belső károkat, minőséget rontó elváltozásokat, a kötődés akadályozásával terméskiesést, a borszőlőben pedig minőségromlást okoz. Azokban az országokban, ahol már megtelepedett, eddig 100 különböző növényfajon – zöldségen, gyümölcsön, szántóföldi kultúrákon és dísznövényeken – figyelték meg kártételét, táplálkozási szokásait.

Magyarországon először 2013-ban tűnt fel az ázsiai márványpoloska néhány példánya, azóta egyre terjednek
Fotó: Shutterstock

Nálunk 2013 őszén Budapesten és Ócsán tűntek fel az első példányai, s most már az ország számos pontján – megyénkben is – észlelték a jelenlétét. Szaporodásának kedvez az éghajlat, s az, hogy alig van természetes ellensége, bűzös váladéka ugyanis kitűnő védekezést biztosít a számára. Mint Vétek Gábortól, a Szent István Egyetem rovartani tanszékének docensétől megtudtuk, a rovar magyarországi életmódjáról nincs még sok, részletes információnk, de a kutatómunka már megkezdődött.

Annyi biztos, hogy védett helyen imágóként nálunk is képes áttelelni. Feltehető, hogy mivel egyszerre vannak jelen a lárvái és a kifejlett egyedei, kétnemzedékes faj, azaz tavasztól őszig a rovar két nemzedéke fejlődik ki. Gyors szaporodása és jelentős gazdasági kártétele miatt mielőbb meg kell találni ellene a védekezés leghatásosabb módját. Az egyetemi docens már egy 2016-ban megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy nagy szükség lenne alternatív, igazán környezetkímélő védekezési megoldások kidolgozására. Addig pedig, amíg nem sikerül a kutatóknak ilyen módszert az asztalra tenniük, a megelőzés – a Kelet-Ázsiá­ból érkező szállítmányok, ra­kományok gondos átvizsgálása – segíthet valamelyest abban, hogy legalább újabb egyedek ne kerüljenek be az országba.

Vétek Gábor szerint még nem ismerjük részleteiben a márványpoloska életmódját
Fotó: VG

A szakember szerint fontos volna a szervezett és folyamatos megfigyelés, az észlelési információk és a rovar kártételének széles körű megismertetése is. Védekezésként – főként a szántóföldi kultúrákban, a gyümölcsösökben, kertekben – hatásos lehet a kártevők ellen a széles spektrumú növényvédő szerek alkalmazása. Visszaszorításukra perspektivikus, biológiai védekezés lehet egyik ősellenségük, a tojásfürkész bevetése. Ezzel a biológiai megoldással külföldön már folytatnak kísérleteket.

S mit tehetünk, ha a kellemetlen „vendégek” valamilyen résen bejutnak a lakásba? Az eddig legjobban bevált módszernek a porszívóval való összegyűjtés, majd megsemmisítés bizonyult. Ha valaki képes rá, persze egyenként össze is fogdoshatja őket, de a bűz elleni védekezésként a művelet előtt ne felejtsen el gumikesztyűt húzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában