Koronázás, hetedszer

2019.08.08. 11:30

Hetvenen dolgoznak a különleges színpad felépítésén

A Nemzeti Emlékhelyen már folynak a munkálatok, ahol idén a IV. Béláról szóló koronázási szertartásjáték lesz látható.

Nagy Marietta

Készül a színpad. A szertartásjátékot a Nemzeti Emlékhelyen tartják, ahol Szent István bazilikájának romjai találhatók Fotó: Fehér Gábor

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetőjétől megtudtuk, hogy nagyjából három hétig tartanak az építési munkálatok, a nézőtér és a színpad kialakítása. Több alvállalkozó érkezett különböző csapatokkal a specifikus munkálatok elvégzésére. Mintegy hetvenen munkálkodnak azon, hogy az előadást meg tudják tartani. A két oldalsó lelátó kisebb lett, hogy a nézők jobb rálátást kapjanak az előadásra. A jelenlegi nézőtér 1928 fő befogadására alkalmas.

Készül a színpad. A szertartásjátékot a Nemzeti Emlékhelyen tartják, ahol Szent István bazilikájának romjai találhatók Fotó: Fehér Gábor

Sokan aggódnak a Szent István egykori bazilikája romjainak épségéért, de az építés során bevonják a Székesfehérvári Szent István Király Múzeum régészeti csapatát, akik kijelölték, hol lehet elhelyezni a talpalásokat. A romok védelmére áthidalásokat helyeznek el az építők. A folyamatokat állandó ellenőrzés alatt végzik, talpfákat és geotextíliát is kihelyeznek annak érdekében, hogy minden sértetlen maradjon.

Biztonsági óvintézkedéseket is tesznek a szervezők. Tűz- és villámvédelemmel látják el a szabadtéri színpadot, ahol kiürítés esetére megfelelő számú rámpát helyeznek el. Gondoskodnak arról is, hogy ezeket táblákkal és biztonsági jelzésekkel lássák el a könnyebb kijutás érdekében. További óvintézkedésként korlátokat helyeznek ki, vizes ballasztokkal pedig stabilizálják a színpadot.

Tóth Bencétől, a Vörösmarty Színház kommunikációs munkatársától megtudtuk, hogy a két, már felépített torony a harangokkal az egykori Nagyboldogasszony-bazilikát jelképezi. Itt koronázták meg Magyarország királyait. Különlegesség, hogy az idei évben lesz legnagyobb a ledfal, valamint használják ismét a süllyesztőt.

A szabadtéri produkció különleges élményt nyújt a nézők számára.

Ugyanakkor meg kell oldani azt is, hogy az előadásra érkezők az arénaszerű elrendezésnek köszönhetően jól lássák a színészek arcát, ezért a színészeket kamerák fogják követni, és a nézők a kivetítőn látni fogják minden mozdulatukat. Az előadás három alkalommal lesz látható: augusztus 17-én, 18-án és 19-én. Vihar eseten az előadást augusztus 21-én tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában