Elvégzik a munkát, de jóval drágábban

2019.08.07. 07:15

Házaló szakemberek Fehérváron?

Időről-időre újabb trükkel kerülnek elő a csalók, ezúttal tervezett munkákra hivatkoznak a kiérkező szerelők.

Szanyi-Nagy Judit

Schmöltz Miklós közös képviselő értesít, ha változtatni kell Fotó: FG

A Sarló utcából, a Horvát István lakótelepről és Palotavárosból is hallott már az új esetekről Schmöltz Miklós közös képviselő – már ami a különleges házalást illeti. A képviselő elmondta, jellemzően évente, másfél évente bukkanak fel csalók ezeken a területeken, ám míg korábban valódi svindlerekről beszélhettünk, akik előleget kértek a munkáért, majd a pénzzel eltűntek, addig most – úgy tűnik – valódi szerelők érkeznek a társasházakba. Mi ezzel a probléma?

Leginkább az, hogy a kiérkező szerelők a közös képviselőre hivatkozva szeretnének elhárítani egy-egy hibát (vagy felújítani valamit), s a munkát jóval nagyobb díjszabással – akár dupla áron – végzik el, mint amennyit a többi szakmabeli átlagosan kér ugyanazért a feladatért. Schmöltz Miklós elmondása szerint az eképpen érkező szakemberek fő taktikája, hogy a lakóktól azonnali választ kérnek a felajánlott lehetőségre, ott helyben árajánlatot adnak, sőt a szerződést is aláíratják a gyanútlan emberekkel. Innen pedig már nagyon nehéz visszatáncolni.

Schmöltz Miklós közös képviselő értesít, ha változtatni kell Fotó: FG

– Ez az eljárás azért tisztességtelen, mert az adott közös képviselő neve sok esetben megtalálható a lépcsőházban kifüggesztve, s így úgy tűnhet, ha ránk hivatkoznak, valóban mi rendeltünk el egy-egy hibaelhárítást vagy felújítást. Pedig a közös képviselő nem rendelkezhet a magántulajdon felett; ha egy közös szervezést követően a tulajdonosoknak változtatniuk kell valamin, arról a közös képviselő a faliújságon, telefonon vagy a postaládába bedobott értesítőn keresztül tájékoztatja a társasházban élőket – figyelmeztet Schmöltz Miklós.

Az egyik lakójának éppen ez lett gyanús: a váratlanul kiérkezett szerelők csapot akartak cserélni, a lakó pedig felhívta a közös képviselőt, miért küldött embereket – a korábbi gyakorlattól eltérően – tájékoztatás nélkül a lakáshoz. Másnál a biztosítékszekrény cseréjével próbálkoztak be a házaló szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában