A településen jó lakni, érdemes élni

2019.08.29. 17:30

Hármasportré: bemutatjuk a Baracs Községért díjjal elismert személyeket

Az önkormányzat képviselő-testülete Baracs Községért díjat adományozott Kalló Zoltánné pedagógusnak, Márhoffer Csaba vállalkozónak és Szárszó Lajos pedagógusnak önzetlen közösségi munkájuk elismeréseként.

V. Varga József

A Baracs Községért díj idei kitüntetettjei: Márhoffer Csaba (b), Kalló Zoltánné és Szárszó Lajos

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Kalló Zoltánné

Kalló Zoltánné Valéria képesítés nélküli nevelőként kezdte pedagógusi pályáját, 19 évesen állt először katedrán. Szombathelyen végezte el a főiskola tanító szakát, ének-zene szakkollégiumi képzéssel. Immár negyven éve, 1979. augusztus 21-e óta dolgozik ugyanabban az intézményben, a Széchenyi Zsigmond Általános Iskolában. Diákjait rendszeresen felkészíti az országos Pesovár Ferenc népdaléneklési versenyekre, ahonnan tanítványai a megyei döntőbe jutva legtöbbször arany minősítéssel térnek haza. Közéleti ember, részt vesz a társadalmi eseményeken, az elsők között látott vendégül a Francia Baráti Kör megalakulását követően francia családot. Tanítóként, napközis nevelőként, igazgatóhelyettesként, alsós munkaközösségi vezetőként dolgozott. Énekeseivel jelentős szerepet vállal a községi ünnepek színvonalas lebonyolításában. Amint méltatásában elhangzott: életútja példamutató, sokrétű tudását a felnövekvő generációk tanításában kamatoztatta.

Márhoffer Csaba

Márhoffer Csaba tősgyökeres baracsi, sikeres és elismert vállalkozó, évek óta aktívan és önzetlenül részese, és anyagilag rendszeres támogatója a falu életét jobbá alakító rendezvényeknek, szebbé tevő önkéntes munkáknak. Közreműködik az erdélyi testvértelepülésről Baracsra látogató vendégek fogadásában, és rendszeresen szállást biztosít a számukra. Vezetője és támogatója a helyi sportegyesületnek, futballozik az öregfiúk csapatában, akik az idei bajnokságban a dobogó harmadik fokán végeztek. Ő tervezte és készítette el a faluház parkjában évente felállított adventi koszorút és a betlehemet, neki köszönhető, hogy a karácsonyi ünnepi hangulatot fokozó fenyőágak fonata és óriásdíszek sokasága díszíti a falu bejáratának hídkorlátjait.

Szárszó Lajos

Szárszó Lajos családjával 1989 óta él Baracson. Pedagógus, néptáncoktató, marketingmenedzser, újságíró. A Dunai Vasműben dolgozott egészen addig, amíg diplomát nem szerzett, jelenleg a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola pedagógusa. Gyorsan bekapcsolódott a falu közösségi életébe, elindította a gyermeknéptánc-oktatást és megszervezte az első Ti-ti-tá Néptáncfesztivált, amely a település egyik legnagyobb kulturális eseményévé vált.

A Baracs Községért díj idei kitüntetettjei: Márhoffer Csaba (b), Kalló Zoltánné és Szárszó Lajos
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Újságírói munkássága mellett Dunaújvárosban rádiózott és televíziózott. Jó hírét vitte falujának, arra törekedve, hogy minél többen megtudják: Baracs nem szokványos település, hanem olyan hely, ahol jó lakni, érdemes élni. Lakóhelyén 2005 novemberében megalakította a Baracs Televíziót a helyi, médiát tanuló vagy az informatikához értő segítőivel. Kilenc éve önkormányzati képviselő. A kulturális, sport és oktatási bizottság elnökeként élő kapcsolatot tartott a civil szervezetekkel, melyeket sikeresen vont be a programok megvalósításába. Fontos feladatának tekintette, tekinti, hogy a gyermekek minél szebb és élhetőbb, technikailag fejlettebb óvodába járjanak, iskolában tanuljanak. Azon munkálkodik, hogy a fiatalok közül minél többen a faluban maradjanak, Baracsot válasszák lakóhelyüknek, ezért is vállalt feladatot az Itthon, otthon Baracson! pályázatban. Második képviselői ciklusában a népjóléti bizottság elnökeként folytatta megkezdett munkáját, egyebek között az ő javaslatára hozták létre a Baracs Községért Ifjúsági Díjat. Két éve már, hogy a települést bekapcsolta a DSE Röplabda Akadémia munkájába, a sport által az idén nyáron több baracsi diák lehetett részese az ingyenes balatoni táborozásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában