A sötét karzat kivilágosodott

2019.08.15. 16:03

Gárdonyi csipkekészítő munkája díszíti a református templom karzatát

Fél éves kutatómunka, egy éven át végzett napi 6-7 óra munka van abban a csodálatos karzatterítőben, melyet Szendrei Katalin készített a gárdonyi református templom számára. A sötét karzat kivilágosodott. A közösség pedig új erőre kapott.

S. Töttő Rita

"Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők, maradjatok énbennem, én tibennetek..." - írta Szendrei Katalin a terítőre, aki Karl Melindával csodálja a templom új ruháját Fotó: a szerző

Szendrei Katalin több mint egy évvel ezelőtt a gárdonyi református gyülekezet nőszövetségében felvetette, hogy fel kellene öltöztetni a templomot új ruhába. Akkor azonban már nem csak az úr asztalára és a szószék köré kellene új terítő, ami elég viseltes – gondolta tovább a felvetést -, hanem a karzathoz is. Amely egyébként korábban még sosem kapott díszítést. Nagy feladatnak ígérkezett a megvalósítás, amelyet végül az egyébként gépészmérnök végzettségű, csipkekészítő Katalin egymaga vállalt el.

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők, maradjatok énbennem, én tibennetek...” – írta Szendrei Katalin a terítőre, aki Karl Melindával csodálja a templom új ruháját
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- Több mint fél év kutatás, mintakincs gyűjtés előzte meg a munka gyakorlati részét, ugyanis az volt a célom, hogy a templom számára olyan motívummal ellátott karzatterítőt készíthessek, ami szakrális üzenettel bír és Fejér megyei vonatkozása is van – emlékezik vissza Katalin, aki végül egy 15. századi nyugat-európai motívum mellett döntött, indákkal, szőlőlevelekkel. Ezt követte a megvalósítás: napi 6-7 óra munka minden egyes nap, egy éven át. Alázattal, akarattal, elszántsággal. Önzetlenül, a közösségért. A karzatterítő végül csütörtökön délelőtt kerülhetett megálmodott helyére. Karl Melinda lelkipásztor hálásan fogadta az ajándékot, melynek feliratáról így szólt:

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- Jézus urunk szava, „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők, maradjatok énbennem, én tibennetek...” Ez a mi vágyunk is, hogy ott maradjunk az Úr Jézus mellett, s együtt, belőle erőt merítve tudjunk másnak is segíteni, s az életünket vezetni. Tehát ez egy élő mondata a gyülekezetnek.

Augusztus 20-án a templomban új kenyérre osztanak úrvacsorát, s hogy még ünnepibb legyen az alkalom, a templom újból megtisztult, s a karzat most először szép, önzetlen, egyedi ajándékruhát kapott. Tehát egyfajta avatóünnep is lesz ez az alkalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában