Hagyomány

2019.08.05. 07:05

Elszármazottakkal emlékeztek Vereben

Régi hagyomány a településen, hogy nagy szeretettel hívják és várják vissza azokat, akik Vereben gyerekeskedtek, de az élet vihara vagy egy-egy bátor lépés messze vitte őket. Idén először a falunapi rendezvény keretein belül látták őket vendégül.

Palocsai Jenő

Elszármazottak és helyben élők eszmecseréje: Mindenütt jó, de legjobb Vereben!

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Huszonötödik alkalommal szervezte meg az önkormányzat a falunapot, mely egyben főző- és savanyúságverseny is. Riogatta az eső a főzéshez készülődőket, de elrettenteni nem tudta őket, így az étkek időben várták a zsűri asztalán a döntést.

A rendezvény főszervezője Cséve Szandra Bettina kérdésünkre elmondta, hogy a vad- és egyéb pörköltek, vadasmártások és más specialitások készítői közül a Nagyrábéi nagyik csapata volt a legjobb. A savanyúságok jó ételek kiegészítői, ezért nagy becsben tartják a helyiek a házilag elrakott finomságokat. Itt a Verebért Egyesület bizonyult a legjobbnak. Amíg a bírálóbizottság küzdött a pontozással, kiváló helyi borokkal és házi készítésű ribizliszörppel oltották szomjukat a rendezvény résztvevői.

A falunap tehát a megszokott mederben zajlott a Zuhogó szomszédságában, ám volt egy új és igen fontos eleme is: – Az elszármazottak találkozóját mindig október 23-án tartottuk – mondta Kurcz Mária polgármester –, ám tavaly ez meghiúsult, ezért úgy döntöttünk, idén összevonjuk a két rendezvényt, így a hazalátogatók közel hetvenfős csoportja még több verebivel találkozhat, visszaemlékezve a régi szép időkre.

Elszármazottak és helyben élők eszmecseréje: Mindenütt jó, de legjobb Vereben!
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A virágos falunkért verseny győztesei, Nagy Sándorné, Zagyi András feleségével, Pardi József, Kolonics Károly és neje, a Menyhárt István József – Kun Katalin páros és Szalai Károlyné kerámia házszámot kaptak.

A Vereb Borásza-díjat idén a Kovács Sándor és Csaba, vagyis a Kovács Pince nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában