Két megközelítésben

2019.08.23. 14:00

Az iszkaszentgyörgyi polgármester érzi a helyi dolomitbánya áldásait is

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, augusztus 16-án félpályás útlezárással nyomatékosított tüntetés zajlott az iszkaszentgyörgyi dolomitbánya előtt.

Majer Tamás

A bánya Csór és Iszkaszentgyörgy „közös” szőlőhegyétől északra található, de Szentgyörgy határain belül

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap (archív)

Tavasszal egy csóri lakossági fórumon, majd egy helyiekből álló civil kontrollcsoport révén is tárgyaltak egymással a bánya és a lakók képviselői. Mindenkit kielégítő megoldás nem született, jelzi már a tüntetés ténye is.

Hol is van ez a bánya? A Székesfehérvárhoz, illetve a 8-as úthoz közel fekvő Csór és Iszkaszentgyörgy a két település közti szőlőhegyen összeér. A csóri rész Csór-Iszka szőlőhegyként, a másik Kis­iszka szőlőhegyként ismert. A bánya a szőlőhegytől északra van. Iszkaszentgyörgy határain belül. Vagyis hiába érinti mindkét falu egy részének lakóit a bánya „élete”, a csóri önkormányzatnak hatásköre, hivatalos lehetősége nincs.

Károly Ede, a demonstráció főszervezője éppen csóri illetőségű, lapunkat is ő kereste meg a tüntetés előtt.

A sokszereplős ügy kapcsán ezúttal Iszkaszentgyörgy polgármesterének véleményét ismertetjük

– Nem voltam ott, de én úgy értesültem, hogy több volt a rendőr, mint a tiltakozó – vágott bele Gáll Attila. – Egy ingatlanközvetítő cégtől kaptam a meghívó e-mailt. Felmentem az ingatlanközvetítő honlapjára, ahol azt láttam, hogy Székesfehérvár környéki panorámás ingatlanokat kínál megvételre a cég… – fogalmazott a polgármester. – Az illető, aki a tiltakozásra hívott, az előző önkormányzati választáson is indult Csóron polgármesternek a Jobbik színeiben. Akkor kevesebb mint 6 százalékot kapott. Most megint itt vagyunk a választások küszöbén… – folytatta. (Nos, jegyezzük fel, 2014-ben a Jobbik valóban Károly Edét mérette meg Csór polgármesteri székéért. 46 szavazatot kapott. A hat induló közül az ötödik lett.)

A bánya Csór és Iszkaszentgyörgy „közös” szőlőhegyétől északra található, de Szentgyörgy határain belül
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap (archív)

Gáll Attila a bányával kapcsolatban így nyilatkozott:

– Nem igaz az, hogy a bánya nem zavarja az iszkaszentgyörgyieket. Kisebb vagy nagyobb mértékben, de zavar most is, és zavart bennünket korábban is. A zaj, a por, a kamionforgalom, ami áthaladt a falun. Ezért is készült még 2005-ben mintegy 100 millió forint önkormányzati saját erővel és a bánya anyagtámogatásával egy új nyomvonalú út. A kamionforgalom így már elkerüli a falut, de attól még zavaró – emlékeztetett. A falu vezetője kiemelte, a bánya által befizetett adó segíti a települést, így az egészségügyi, az óvodai ellátást, a sportot is. Sok helyi munkahelye.

– A bánya vezetősége panaszainkat meghallgatja, tisztában van azzal, hogy működésük a lakókat zavarja, ezért készek a támogatásokra. Amikor én idejöttem, 21 évvel ezelőtt, úgy szerettem bele ebbe a faluba, ahogy van: kastélyostól, a dombjaival, a bányáival egyetemben – fogalmazott Gáll Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában