Újabb 180 nap vár a diákokra

2019.08.31. 07:02

Az idén 80 éves Széchenyiben tartották a városi tanévnyitó ünnepséget

A tanévnyitó még a vidám események sorába tartozik. Az első iskolai összejövetel, amikor az osztálytársak viszontlátják egymást a hosszú nyári szünet után, mindenki tele van élményekkel, a pedagógusok pedig nyugtázzák, hogy egyes diákok nőttek, mások komolyodtak a nyár folyamán.

Borsányi Bea

Nyolcvanadik alkalommal nyitottak tanévet a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, amely a jubileumi tanév okán a városi tanévnyitónak is helyet adott pénteken délután. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi köszöntőjében elhangzott: tanévet zárni mindig könnyebb, mint nyitni, de ahhoz, hogy jövő év júniusában le lehessen zárni a 2019/2020-as iskolai időszakot, ahhoz először meg kell nyitni azt. Fotó: Igari Balázs / Fejér Megyei Hírlap

Az 1939/40-es tanév volt az első a Magyar Királyi Gróf Széchenyi István Műszaki Középiskolában, melynek akkor a parkban álló többi épület is része még és kollégiuma is van a szemközti épületben. A nyolcvanadik, 2019/20-as tanév mindjárt egy gyors változtatással indult: a délután városunkra lecsapó vihar alaposan eláztatta az udvaron az épülő színpadot és vele együtt az építőket, akiknek a vendégek fogadására kitett székeket rövid idő alatt át kellett hordaniuk a tornaterembe, ahol aztán az iskolai, egyben városi tanévnyitót tartották. Emiatt az ünnepség végére tervezett meglepetés flashmob – mint megtudtuk, a Wellhello együttes Barátom című számára adtak volna elő egy koreográfiát – elmaradt.

Nyolcvanadik alkalommal nyitottak tanévet a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, amely a jubileumi tanév okán a városi tanévnyitónak is helyet adott pénteken délután.
Fotó: Igari Balázs / Fejér Megyei Hírlap

Szóval, 80 éves lett a Széchenyi, ami egy iskola életében sem kevés idő. Ahogy arra Horváth Lajos Zoltán, az intézmény igazgatója köszöntő beszédében rámutatott, 8 évtized alatt többször váltott az iskola nevet és fenntartót is, de egy mindig ugyanaz maradt: az épület(ek) falai közt tanítás folyt. A tanulás kapcsán pedig Csíkszentmihályi Mihály, Amerikában híressé vált pszichológus megfigyelését hozta elő: minden diákban van olyan képesség, ami sok munkával és türelemmel tehetséggé válik. Ugyanakkor a legtöbb tehetség a kellő belső motiváció és döntés hiányában éppen a középiskolai évek alatt vész el.

Az első iskolai összejövetel, amikor az osztálytársak viszontlátják egymást
Fotó: Igari Balázs / Fejér Megyei Hírlap

Az is megfigyelés, hogy 10 ezer óra gyakorlás kell ahhoz, hogy valamit az ember megtanuljon. Ennyit viszont csak akkor lehet elvégezni, ha azt az ember akarja és tesz is érte. Az igazgató gondolatmenete ezen a ponton összeért a polgármesterével, aki köszöntőjében többek között arról is beszélt, mennyire fontos az, hogy felnőttként, amikor az ember nap mint nap jár dolgozni és komoly felelőssége van abban, hogy munkájával megteremtse saját maga és családja megélhetését, azt csinálja hivatásként, amit szeret.

Cser-Palkovics: Székesfehérváron fontosnak tartják az oktatási intézmények segítését, támogatását
Fotó: Igari Balázs / Fejér Megyei Hírlap

Véleménye szerint a pedagógusok munkájának egyik fontos része, hogy ennek a hivatásnak a megtalálásában és elérésében segítsék a diákokat. Cser-Palkovics András arra is rámutatott a tanévnyitón – amelyen a székesfehérvári középfokú intézmények igazgatói is megjelentek -, hogy az iskolai intézményrendszer a városnak a jelene és jövője is egyben, ezért Székesfehérvár továbbra is fontosnak tartja, hogy segítse és támogassa az itteni oktatási intézményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában