a hetedik csoda

2019.08.12. 07:30

A térképészet alapja

A Nadapi Szintezési Ősjegy több szempontból is egyedülálló: a község területén található emlékmű a magasság meghatározásának magyarországi viszonyítópontját jelzi.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Nadapi Szintezési Ősjegy több szempontból is egyedülálló: a község területén található emlékmű – melyet 1888-ban állítottak – a magasság meghatározásának magyarországi viszonyítópontját jelzi, amelynek alapját az adja, hogy itt található az ország egyik legszilárdabb röghegysége. Ráadásul Nadapon két ilyen pontot is találhatunk. Képünkön az adriai szerepel, ám ettől nem sokkal messzebb a Balti szint főalappontjának állított emlékmű is fellelhető.

A szobor tájékoztató tábláján az olvasható: Magyarország első országos szintezését 1873–1913 között végezték. Ekkor alapszintfelületnek az Adriai-tenger középszintjének a trieszti Molo Sartorio mareográf mércéjén (a tenger szintváltozásait önműködően feljegyző készülék – a szerk.) 1875-ben meghatározott évi középértékén áthaladó szintfelületet választották. Nadap főalappont magassága ebben a rendszerben 173,8385 méter, ami később az úgynevezett nadapi alapszint kezdőértékét adta.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Nadapi Szintezési Ősjegy és környéke szabadon látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában