Csördült a dob, pendült a gitár

2019.08.13. 10:19

A hőség sem volt akadálya a déli zenei áramlatoknak és táncoknak

A Királyi Napok rendezvénysorozat keretében a világ minden szegletéből érkező néptánccsoportok érkeztek a városba. Ők nemcsak felvonulnak az utcákon és fellépnek a fesztivál színpadán, hanem délelőttönként zenével, tánccal és énekkel töltik meg a Királyi Játékteret.

Palocsai Jenő

Brazil táncos varázsolt karneváli hangulatot a gyermekjátszóban Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Mátyás király emlékmű előtti téren a néptánc nagy ünnepére érkező vendégművészek mindenkit énekre és táncra csábítanak. Itt minden generáció megtalálhatja három napon át délelőtt a neki való elfoglaltságot. Ügyességi és más játékok rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az arra járók, de azzal a feltétellel, hogy aktívan meg kellett ismerkedniük a délről érkező népek zenéivel, táncaival és kultúrájával. A hétfői napon macedón és kolumbiai csoportok invitáltak mindenkit táncházaikba. A vendégművészekből és a járókelőkből verbuválódott csoportban gyermekek, szülők, valamint nagyszülők alkották a kört, melynek közepén a zenészek voltak, együtt élve, mozogva és főleg nevetve a táncoló gyűrűvel. A déli dallamok hamar befogadó fülekre és táncoló talpakra találtak a Főutca épületei között megrekedt, rekordokat döntögető hőség ellenére is.

A közönség a hőségben is együtt táncolt a macedón (képünkön) és a kolumbiai csoporttal
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A néptáncfesztivál közelebb hozza az érdeklődők számára a távoli országokat is, a tánc és a játék nyelvén tolmácsolva. Kézműves foglalkozások is lesznek, de a néptáncé marad a főszerep, és abban bőven lehet részünk, ugyanis esténként térzenével, folkesttel és gálaműsorral várnak mindenkit a Zichy színpadon.

Brazil táncos varázsolt karneváli hangulatot a gyermekjátszóban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kedden délelőtt folytatódik a zene és a tánc, így ezúttal a török, a kanadai és az indonéz táncosok mutatják be saját nemzetük féltett kincseit, a hagyományaikat. A délután négykor kezdődő Királyi gyermekjátszó otthonául a Táncház szolgál, ahol hétfőn a Kanadából, a Brazíliából és a Tajvanról érkezett néptánccsoportok tanították meg táncaikat a kicsiknek, míg a szlovák és a kolumbiai csapat várja az apróságokat a Malom utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában