Hamarosan elkészülhet a falu új ravatalozója is

2019.07.03. 14:00

Lassan, ámde biztosan halad a fejlesztési tervvel Vereb

A 800 fős közösségben élő emberek Vereben még köszönnek egymásnak, ismerik a kalákában végzett munka örömét, segítenek a rászorulókon, és szorgalmasan dolgoznak. A jól végzett munka után asztalra kerül a saját termésű bor, és jönnek a beszélgetések alkalmával, ha a világot megváltó gondolatok nem is, de a falu sorsát alakító ötletek igen.

Borsányi Bea

Az elmúlt esőzések után így festett a település Fotó: Önkormányzat

– Felújítottuk a rendelőt, megépítettük a Petőfi Sándor utat, járdát építettünk – kezdte a felsorolást Kurcz Mária, aki 2006 óta a település polgármestere. A felsorolás pedig csak azért akadt el viszonylag gyorsan, mert ahogy a polgármester megjegyezte, nekik szinte mindent önerőből kell kigazdálkodniuk, 1000 fő alatti kis településként bizonyos szempontból hátrányos helyzetből indulnak a pályázatokon, és ha nyernek, akkor sem kapnak súlyos összegeket. Hozzátette, az utóbbi években nem érzi a közigazgatásnak azt a fajta egységét, ami régebben megvolt, és amelyben számítani lehetett a szakhatóságokra, a szakemberekre a problémák megoldásában.

Ennek ellenére lassan, de biztosan haladnak azzal a fejlesztési tervvel, amely 2000-ben készült. Mára a 20 évvel ezelőtt elképzeltekből csak az út- és járdaépítések, illetve felújítások nem készültek el, no meg az új ravatalozó. Ám ennek a makettje már ott áll Kurcz Mária asztalán, és ha minden jól megy, a Modern falu programban elnyerhető a megépítésére szükséges összeg.

Az elmúlt esőzések után így festett a település
Fotó: Önkormányzat

– Nagy falat még a belvíz rendezése és az árvízvédelem kérdése, amelyre egyébként már 1997-ben elkészült a terv, de iszonyú összegbe kerül. Azonban valamilyen módon mindenképpen meg kell oldani őket, mivel Vereb egy völgyben van, tehát minden nagyobb eső alkalmával a környék összes vize ide zúdul le, és hatalmas gondokat okoz – mondta a polgármester. Amióta a Vereb–Pázmándi vízfolyáson készült egy aprócska hordalékfogó tó, azóta egy fokkal javult a helyzet, ám a medréből kilépő víz még így is több helyen elborítja a kerteket. A megoldás egy olyan rendszer kialakítása lenne, amely a belvízelvezető árkokba vezetné a külterületen lehullott csapadékot. Ez lesz a jövő egyik nagy feladata. Ám a problémák mellett van mire büszkének is lenni Vereben, hiszen a kicsi településnek komoly kulturális élete van.

– Télen lezajlott a 11. Verebi Esték sorozat, illetve a 11. Vereb Vitéz Napja, valamint a 10. Végh János zenei nap. Etyekkel és Sukoróval együtt részt vettünk a Nemzeti Művelődési Intézet egy programjában is, amelynek keretében turisztikai és marketingszempontból vettük górcső alá a vidéket. Itt említeném meg, hogy 2013 óta működik a Verebi Értéktár. De büszkék lehetünk arra is, hogy nálunk még működik az iskola és az óvoda, utóbbi nagyon jó körülmények között, teljes kihasználtság mellett – mondta el Kurcz Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában