Emlékeink szét ne guruljanak!

2019.07.14. 16:59

Sárhatvan hazavár! – Elszármazottak találkoztak

Az egykori hatvanpusztai néptanító, Jobban János lánya, unokája és dédunokája Siófokról érkezett az első alkalommal életre hívott Sárhatvan hazavár! névre keresztelt elszármazottak találkozójára.

fmh

Képkeret, zölddel – a házigazdák a közös fotózáshoz készítették Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

A három grácia három generációt képvisel: Bozzai Tiborné, Judit asszony, a lánya, Judit és az ő lánya, Kincső érdeklődéssel vegyes kíváncsisággal bogarássza az alkalmi kiállítás becses fotográfiáit.

Három generáció – Jobban János egykori néptanító lánya (j), unokája és dédunokája. A két Judit és Kincső
Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

Ott a dédapád, kincsem – mutatja elérzékenyülten a nagymama a diáklánynak. Kovács Imre lép hozzájuk, őt mindenki csak „kistanító úrnak” becézi.

A fotókiállítás a múlt emlékeit idézi: embereket, egykori ünnepeket és hétköznapokat
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A klub tagjai, a Sárbogárd településrészén élők első alkalommal szervezték meg a Sárhatvanról elszármazottak találkozóját a kultúrháznál. Sorban érkeznek a hölgyek, urak, kicsikkel és még kisebbekkel a környékből és távolabbról szombaton a szülőföldre.

Kovács Imre „kistanító úr” (b) viszont-köszöntője – középen a Sárhatvanon élő, köztiszteletnek örvendő Pluhár István
Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

Benépesül a „kultúr” összes terme, a terasz és az udvar, egymás nyakába borulnak a régen látott egykori falubeliek, őszinte öleléssel köszöntik egymást az asszonyok, biccentve egymásnak megfontoltan paroláznak a férfiemberek.

Kovács Imre pedagógust (j-2) mindenki csak „kistanító úrnak” becézi
Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

A gyerekek hamar összebarátkoznak, a játszótér mászókája, csúszdája nagyon is a kedvükre való, hátrébb fociderbi veszi kezdetét. Az aprónép vidáman szaladgál, majd lassan békésen elszunnyad a babakocsiban.

Kovács Imre „kistanító úr” (j-2) a két Judit, anya és lánya társaságában
Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

– A szülőföld ideje nem múló idő, bennünk lüktet tovább – fogalmazza meg a többi közt köszöntőjében Győriné Mariann, a Sárhatvani Klub elnöke.

– Mindig ismerősként tekintünk a hazai tájra, ahol a gyerekkori, fiatalkori emlékeink sorjáznak, és gurulnak szét, ha nem terelgetjük őket újra és újra egymás közelébe.

Verses-dalos műsort adott a Sárhatvani Klub, az elszármazottakat és a falubelieket Győriné Mariann klubelnök (középen) köszöntötte
Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

A 92 esztendős Bözsi mamának, Baki Pálné Farkas Erzsébet, befut a családja, Ágotáról Éva, Szentmiklósról Anna lánya és Andrea nevű unokája; fia, Pali és menye, Elvira vele él a faluban. Ferkel Ferencék budapestiek, csakúgy, mint Keserű Etelka, de itt vannak az egykori hatvaniak Kálozról, Sárbogárdról, Sáregresről, Székesfehérvárról, Polgárdiból és Pusztaegresről is.

Képkeret, zölddel – a házigazdák a közös fotózáshoz készítették
Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

A Bogárdra került Némethné Bodri Éva nevelt kicsinyei mosolyogva tűrik a fotózást…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában