Emlékezés és szentmise

2019.07.12. 07:45

Kétszáznegyven éves lett a ráckeresztúri Szentháromság-szobor

Az önkormányzat és a helyi római katolikus egyházközség közösen szervezett megemlékezést az 1779-ben állított Szentháromság-szobor fennállásának 240. évfordulója tiszteletére.

Gajdó Ágnes

Hankovszky Béla kiemelt tábori lelkész tartott szentbeszédet a szobornál

Fotó: Dienes Gábor

A Hősök kertjében gyülekező biciklis zarándokokat a polgárőrök kísérték a település határában található, Szent László király tiszteletére állított szoborhoz. Sokan autóval érkeztek, még a környező településekről, Martonvásárról, Tordasról, Gyúróról, Százhalombattáról, sőt Budapestről is. A helyszínen a szoborról készült fotókból szabadtéri kiállítást rendeztek a szervezők.

A jubileumi megemlékezés a BOR-ÁSZOK Dalárda Egyesület előadásával kezdődött. Isten, hazánkért térdelünk elődbe… – énekelték a jól ismert magyar népéneket, melyben a szent életű lovagkirályról is szó esik. Herkli Antal, a rác­keresztúri római katolikus egyházközség világi lelkipásztori munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, majd a 240 esztendős szobor és Szent­lászlófalva történetét elevenítette föl. A legenda szerint a falu lakói a törökök elől a templomba menekültek, ám nem élték túl, csak azok maradtak életben, akik a Szent László-víz mocsaras területein bújtak el. A hagyomány szerint utódaik Szent László tiszteletére állították fel 1779-ben a Szentháromság-szobrot.

Értékeinket meg kell őrizni!

Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, értékeinket meg kell őrizni az utókornak. Arra kérte a jelenlévőket, imádkozzanak a településükért is, hogy 240 év múlva is itt állhassanak majd utódaik. Köszönetét fejezte ki a Zöld Erdő Vadásztársaságnak, hogy önzetlenül segítettek és segítenek a jövőben is a szobrot övező terület rendbetételében.

Hankovszky Béla kiemelt tábori lelkész tartott szentbeszédet a szobornál
Fotó: Dienes Gábor

A szentmisét Hankovszky Béla őrnagy, kiemelt tábori lelkész celebrálta. Szentbeszédében utalt arra, hogy a Kárpát-medence olyan, mint egy hatalmas temető. Itt is egy elpusztult falura, annak lakóira emlékeznek, értük fohászkodnak. Jácint atya beszélt Szent László életszentségéről is. Alázattal uralkodott, s tisztában volt a gyengeségeivel, bűneivel. Figyelemre méltó uralkodó, politikus és figyelemre méltó ember volt, akinek kemény törvényei mögött a felebaráti szeretet állt. Ezt a krisztusi parancsot egyikünk sem hagyhatja figyelmen kívül – figyelmeztetett az atya. Szent László legendái tele vannak mesés elemekkel, de az nem véletlen, hogy az egyház, a nép milyen csodákat tulajdonít valakinek. A Szent László-legendákban az uralkodó mindig úgy áll előttünk, mint aki gondoskodik, aki ad, aki jótetteket visz véghez.

A megemlékezést a BOR-ÁSZOK éneke zárta, majd a szép számú közösség elénekelte a Himnuszt és a Boldogasszony anyánk… kezdetű régi magyar himnuszt. Az ünnepségen részt vevők emlékül – amolyan búcsúfiaként – könyvjelzőt vihettek haza, amit Jácint atya megáldott.

Bendák Gyula és felesége tiszteletük jeléül koszorút helyezett el a Szentháromság-szobornál, amely több mint két évszázada híven őrzi Szent László király és az egykor e területen élők emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában