Óvónők

2019.07.10. 14:30

Képzés, hogy valóban jól tudjanak segíteni: Montázs projekt Ráckeresztúron

A Mosoly Óvoda idén pályázat útján csatlakozott az uniós támogatású Montázs projekthez. Hatvanórás továbbképzésen vehettek részt a helyi és a környékbeli településekről érkezett óvónők.

Gajdó Ágnes

A Mosoly Óvodában ezúttal a felnőttek rendezkedtek be a csoportszobákban

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A Montázs projekt fő célja, hogy a fogyatékos személyek számára szükségleteikre reagáló, rendszerszerű szolgáltatások, fejlesztések valósuljanak meg. A ráckeresztúri óvoda a fenntartó önkormányzat támogatásával – az országban egyetlen óvodaként – csatlakozott az intézményfejlesztési programhoz, amelynek következtében a jövőben akár olyan autista gyermekeket is fogadhat az intézmény, akiknél az integrált nevelés a legmegfelelőbb támogatási forma – tudtuk meg Gáborné Kutasi Katalin óvodavezetőtől. Év elején a dolgozók már részt vehettek egy érzékenyítő programon, akkor az előadók interaktív és játékos feladatokkal mutatták be, miben tér el az ép és az autista gyerekekkel való kommunikáció, hogyan lehet támogatni, segíteni az autistákat.

A Mosoly Óvodában ezúttal felnőttek – tanulni vágyó óvónők – rendezkedtek be a csoportszobákban. Az interaktív képzésen négy szakember tartott előadást. Simó Judit gyermekpszichiáter az autizmus spektrumzavarok elméleti hátterével ismertette meg a hallgatóságot. Hangsúlyozta, a támogatás megkezdésének első lépcsőfoka a megértés. Tisztában kell lenni azzal, hogy az autizmus hogyan befolyásolja az egyes készségek, képességek fejlődését, a tapasztalható eltérő viselkedés mozgatórugóit a hatékony segítség megvalósításához. Rácz Zsuzsanna a kölcsönös kommunikációt támogató stratégiák lehetőségeit vázolta fel, Szabó Mariann

gyógypedagógus a szociális készségek fejlesztésének lehetőségeiről mesélt, s mondandóját videófilmekkel illusztrálta. A családok és az intézményrendszer kapcsolatára világított rá Dévai Zita gyógypedagógus.

A Mosoly Óvodában ezúttal a felnőttek rendezkedtek be a csoportszobákban
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A hatvanórás akkreditált továbbképzésen a környező települések – Ercsi, Martonvásár, Pusztaszabolcs, Székesfehérvár, Százhalombatta, Érd – óvónői is részt vettek. Egybehangzó véleményük szerint szakmailag mindig szükséges megújulni, egymással tapasztalatokat cserélni, s ez a képzés erre is jó lehetőség volt. A résztvevők újra és újra rácsodálkozhattak arra, milyen szép is a hivatásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában