A társulatba belépni nem kell félnetek

2019.07.28. 07:41

Ivóvíz márpedig Cikolán is szükséges

Csütörtökön lakossági fórumot tartottak az egykori mezőgazdasági övezetből kinőtt településen, éppen a hidroglóbusz mellett.

Sági Zoltán

Harapós a helyzet Felsőcikolapusztán Fotó: a szerző

A településen az ivóvízellátás- problémája évtizedes – ennyi idő után már felvethető: ha eddig nem sikerült megoldani, talán anomáliáról van szó, amely egyedi elbírálást igényel. Felsőcikolapusztán azonban jelenleg úgy áll: a biztonságos ivóvíz-szolgáltatást csak a szokásos úton, víziközmű- társulatot alapítva lehet kiépíteni, adott esetben 350 ezer forintos egyedi önrésszel. Ezt egyben vagy részletekben a munkanélküli vagy segélyeken élő helybelieknek éppúgy ki kell(ene) fizetniük, mint a rendezett hátterűeknek. Így a belső ellentétekből is kijut a cikolaiaknak, akik egyébként a festői szépségű környékből összefogással paradicsomot varázsolhatnának.

Felsőcikolapuszta közigazgatásilag Pusztaszabolcs része, miközben annak központjától autóúton mintegy 4 kilométernyi távolságban helyezkedik el. A pusztát a város vízrendszerére kapcsolni azt jelentené, hogy légvonalban is mintegy 3 kilométernyi szántón keresztül kéne gerincvezetéket fektetni – ami nonszensz. Felsőcikolapuszta vízellátása így a téesztől örökölt, helyi vízmű elöregedett hálózatán nyugszik, amelynek újjáépítése egyre sürgetőbb. Ehhez a 48 fogyasztási pontot, önálló háztartást számláló pusztáról legalább 32-nek csatlakoznia kell a megalakítandó víziközmű-társulathoz.

Harapós a helyzet Felsőcikolapusztán Fotó: a szerző

Ez ügyben, a társulat szervezőbizottságának egyik tagja, Horváth Ibolya kérésére került sor a csütörtöki lakossági fórumra, ahol az egybegyűlt helyiek meghallgatták a polgármesteri tájékoztatót, majd megfogalmazták aggályaikat. A személyeskedéstől sem mentes fórumon a lakók közül volt, aki azt nehezményezte, hogy egyáltalán fizetni kell a vízrendszer kiépítéséért, volt aki az összegeket sokallta, volt aki az önkormányzat által felajánlott hitel változó kamatozású mivoltát nehezményezte. De voltak olyanok is, akik attól tartottak, hogy a – szerintük – értetlenkedők miatt nem alakulhat meg a társulás és végül sehol nem lesz víz.

– Augusztus 5-ig kell nyilatkozniuk, hogy bevállalják-e – utalt Csányi Kálmán polgármester a megalakítandó társulatra, remélve: a többség a jó minőségű ivóvíz- és a tűzivíz-ellátás megteremtésére igent fog mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában