megújulnak az utak

2019.07.04. 07:20

Infrastrukturális gyarapodás Csőszön

Befejeződött két utca felújítása a Mezőföld északi részén fekvő, 1050 lelkes Csősz községben. Az elmúlt három évben a Kinizsi, illetve a József utca a nyolcadik és a kilencedik jóra hozott útszakasz.

Majer Tamás

Könnyebb a járás a József Attila utcában Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

– Az utolsó útépítések még az én gyerekkoromban voltak – elevenítette fel Földesi Gábor polgármester, aki élete első tíz évében volt először a falu lakója, kisebb kanyarok után, 2002-ben költözött vissza végleg. Bár mint mondta, sosem szakadt meg a kapcsolata Csősszel.

De térjünk vissza a két, frissen elkészült utcához! A kistelepülésnek állami támogatásból volt pénze a beruházásra, 14,5 millió forintot kaptak. Több utca felújítására is pályáztak, ezúttal az említett kettőre nyertek forrást. A falu belsejéhez közeli József Attila utca emelkedője 270 méter hosszan újult meg, meleg hengerelt aszfaltozással. A külső részen, mezőgazdasági földutakon áthaladva elérhető Kinizsi Pál utca 970 méter hosszúságban újult meg, itt az olcsóbb mart aszfaltozásra volt lehetőség. A két beruházás összesen közel 17 millió forintba került, vagyis közel 2,5 milliót önrészként a csőszi büdzséből tettek hozzá.

Ilyen lesz a csőszi művelődési ház kívülről, a 80 milliós energetikai felújítás után
Látványterv: önkormányzat

Némi felzúdulást okozott a településen, hogy a teljes útzárt kívánó útépítési munkálatokra páran fittyet hánytak, letépték a tiltó szalagokat, s ráhajtottak a frissen aszfaltozott József utcára, ezzel kárt okoztak.

A polgármester elmondta, tervezik a Petőfi Sándor, a Dózsa György és a Bartók Béla utca felújítását is. Utóbbin 110-120 méter hosszan most eltüntették a kátyúkat.

Könnyebb a járás a József Attila utcában
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A település életében két infrastrukturális beruházás is fókuszban van. Az önkormányzat épülete mellett elkészült az egészségház épülete, 66 millió forintnyi támogatásból. Tereprendezés, 4 parkoló kialakítása szükséges még a használatba vételi engedélyhez. A tercián van a helyi posta is, amely anno még a bábaasszony háza volt, romos. A posta hamarosan beköltözik az önkormányzat épületének egyik helyiségébe, a romos épületet pedig lebontják.

80 millió forintot nyert el a község a művelődési ház energetikai felújítására, rövidesen kiírják a kivitelezőt kereső közbeszerzést. Kicserélik a nyílászárókat és a tetőt, felújítják a külső homlokzatot, s mindenütt szigetelnek. A belső felújításra még keresik a forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában