a nyerő szám

2019.07.07. 16:00

Huszonegy érmet hozott haza Fejér az országos borversenyről

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa rendezte meg a 2019-es országos borversenyt. A bírálóbizottságok tagjainak közel 908 tételt kellett kóstolniuk, és véleményt formálniuk azokról.

Silye Sándor

A móriak – jobb szélen Geszler József, mellette Molnár Pál – kiemelkedően szerepeltek Fotó: Silye Sándor

E sok tétel közül 14 érdemelt nagy arany-, 140 arany-, 118 ezüstérmet. Ez azt jelenti, hogy a nevezettek majdnem harmada kapott elismerést, ez pedig a honi borok egészen jó minőségét dicséri. Koch Csaba érdemelte ki a legjobb borászat különdíját, kilenc tétele közül egy nagy aranyat, hat aranyérmet, két ezüstérmet kapott.

A móriak – jobb szélen Geszler József, mellette Molnár Pál – kiemelkedően szerepeltek
Fotó: Silye Sándor

Fejér megyéből nyolc pincészet versengett, az Etyek–Budai borvidék 57, a Móri borvidék 23 tétellel mutatta meg magát. A nyolcvan nevezett borból 12 érdemelt aranyérmet, kilenc pedig ezüstöt. Ez az éremszám, tudva, hogy az ország legnevesebb borászai vetélkedtek, elismerést érdemelt. A megye legjobbja ebben az évben Molnár Pál és csapata lett Mórról, négy arany- és négy ezüstéremmel. De ki kell emelni az agárdi Csóbor családot, a három aranyérme mindenképpen kiemelkedőnek mondható! Az etyeki Haraszthy-pince társasága három éremmel büszkélkedhet, ezek közül egy arany és két ezüst minősítés örvendeztethette őket. A móri Geszler család egy arany- és egy ezüstérmet vihetett haza, és tehet ki az ablakába. Ugyancsak egy arany és egy ezüst lett a jutalma a sukorói Bella-pince munkásainak is. Két Fejér megyei pincészet kapott e borversenyen mindenképpen nagy elismerést jelentő aranyérmet. A legfényesebb elismerésből Lics Balázsnak (Pákozd) és a Velence borászati társulatnak jutott. Ezüstérmes még a móri Vécsey Béla.

Nagy verseny volt, jó megyei eredményekkel, szép borokkal. Biztatjuk hát a borászokat, Fejér pincészeteit, hogy jövőre induljanak bátran még többen, és mutassák meg, hogy a megye borászata is az ország legjobbjai közé tartozik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában