A templomépítés igaz üzenete!

2019.07.05. 15:15

Húsz éve Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel a jenőiek templomát

A templomépítésnek üzenete van: itt akarunk élni, ebben az országban, hazában, ezen a településen. Ha pedig itt akarunk élni, minden szükséges dolgot meg kell teremtenünk. Ehhez a templom is hozzátartozik!

V. Varga József

Munkás Szent József szobra a katolikus templom előtt Fotó: Archív

Így gondolták mindezt 1995-ben az alapok letételekor, 1999-ben a templom felszentelésekor, és így gondoljuk most két évtized múltán mi is – hangsúlyozta Kerekes Ildikó polgármester.

A Munkás Szent József római katolikus templomot húsz esztendeje Márfi Gyula veszprémi érsek, metropolita szentelte fel, és a mostani ünnepi szentmisét is az ő vezetésével közösen celebrálta Nagy Károly tiszteletbeli kanonok, plébános, Jenő díszpolgára és Bohus Péter címzetes esperes, plébániai kormányzó, plébános. (A templom a Veszprémi Főegyházmegye és Érsekség várpalotai esperességéhez tartozik, azon belül is a nádasdladányi Szent Ilona Császárné plébániatemplom fennhatósága alá – a szerk.)

Részt vett a ceremónián L. Simon László országgyűlési képviselő, Kerekes Ildikó polgármester, Varga István és Csáktornyai József expolgármester, Borján Péter Kőszárhegy, Farkas Gyuláné Sárkeszi és Varga Tünde Nádasdladány polgármestere, valamint Csutiné Schleer Erzsébet építész.

A megye legfiatalabb templomának alapkövét 1995-ben tették le, majd Szent József tiszteletére 1999 novemberében szentelték fel. Fontos szerepet tölt be a falu életében, hiszen a híveknek hosszú évtizedeket kellett várniuk, hogy templomuk legyen. A harmonikus arányú, modern templomot Csutiné Schleer Erzsébet fehérvári építész tervezte, az oltár fölött elhelyezett Szent József-szobor Svájcból kapott ajándék, a falakon Csonka Ernő festőművész stációja látható.

Munkás Szent József szobra a katolikus templom előtt
Fotó: Archív

Az építés főszervezője Nagy Károly atya volt, a munkák szervezésében és pénzügyi lebonyolításában közreműködtek Csáktornyai József, akkori polgármester és munkatársai. Ifj. Budai Ferenc világi elnök elmondta, az épület azóta átesett külső-belső felújításon, korszerűsítésen, és végül megköszönte az önkormányzat, a hívők és a templom gondozóinak minden segítségét.

Vinter Tibortól tudjuk: a templomot eredetileg fordítva akarták építeni, de Csáktornyai polgármester közbenjárásnak köszönhetően végül úgy tájolták, hogy a Batthyány utca felé néz a főbejárata. A millennium tiszteletére 2001-ben a templomnál emlékpark és játszótérrel közös pihenőpark épült. Előtte Munkás Szent József szobra áll, Bálint József faszobrász alkotását 2014-ben avatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában