10-es számú választókörzet

2019.07.12. 14:45

Felsővárosi múlt, jelen és jövő: beszélgetés Földi Zoltánnal

Földi Zoltán a 10-es számú választókörzet, szebb így: Felsőváros önkormányzati képviselője, s egyben a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója. A felsővárosi identitásról és a városrészt érintő közelmúltbeli fejlesztésekről beszélgettünk vele.

Majer Tamás

A város középiskoláiba kerülő felsővárosi diákokról rendre pozitív visszajelzéseket kap a Felsővárosi Általános Iskola

Fotó: FMH-archív

Az általa vezetett iskola arculatát – Földi Zoltán szerint – körüllengi a hagyományőrzés attitűdje, amely szellemiség meghatározza a „felsővárosiasságot” is.

– E gondolatiság szerint próbáljuk nemcsak tanítani, hanem nevelni is a diákjainkat. A mindennapi életnek megvannak a maga buktatói. Szeretnénk, hogy megőrződjék bennük az itt szerzett gondolkodásmód, magatartás: a tisztelet, a nemes emberi tartás a többi ember felé – fogalmazott.

Roppant fontos az igazgató-képviselő számára a Kert­alja utca 8. szám alatt épülő tájház. Első ütemben 15 millió forintból alakítják át – jelenleg is zajlik a kivitelezés, szeptember végére készül el – az iskolával szemben lévő három éve lakatlan épületet. (E tájház felújítása folytatódik a következő esztendők során.) Földi Zoltán terve, hogy a tájház múzeumpedagógiai foglalkozásai segítségével kicsit visszavigyék Felsőváros múltjába a diákokat.

Földi elmondta még: a város különböző középiskoláiba kerülő felsővárosi „tanuló ifjúságról” rendre pozitív visszajelzéseket kapnak, dicsérik viselkedéseiket, hagyományismeretüket.

Nos, Felsőváros – éppen pénteken tartják a hivatalos átadóját – nagyon fontos beruházása a Berényi út felújítása. A tavaly nyáron indult munka több mint félmilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatás révén valósult meg. Földi Zoltán rámutatott, hogy a Berényi úton egyre több az üzlet, s kevesebb a lakóház. Öröm a magánlakók számára, hogy az építkezést megsínylő szervizutat rendbe tették, járda is épült.

A város középiskoláiba kerülő felsővárosi diákokról rendre pozitív visszajelzéseket kap a Felsővárosi Általános Iskola
Fotó: FMH-archív

A Csutora utca elején, szintén a Berényi úti felújítással együtt, elkészült az orvosi rendelő parkolója is. Nyolc térköves férőhely áll rendelkezésre.

Idén tavasszal készült el a kertvárosi övezet ONCSA-telepén az Agyag utcai járda. A Királykút lakónegyed aszfaltozásának a második üteme indult el, a Mikszáth utcai „öböltől” egészen a Forgó utcáig. A harmadik, befejező ütem jövőre esedékes. A Kertalja utcai járdaszakaszok felújítása is elindult, s folytatódni fog. A Havranek utcában a sörözőtől a Havranek közig éppen most készül új járda. A szomszédos, tavaly felújított Szent Sebestyén templom és az előtte lévő park igazán látványos része lett a városrésznek.

Földi Zoltán méltatta Horváth Lászlót, a Felsővárosi Közösségi Ház nyugdíjba vonuló művelődésszervezőjét. A közösségi ház igazi otthona a felsővárosi kulturális életnek. Jelentékeny még a Felsővárosi Óvoda felújítása is, az elmúlt 3 év alatt mintegy 100 millió forint jutott erre.

Megtudtuk továbbá, hogy a nagyon közeli jövő terve három, Tompa Mihály utcai gyalogátkelőhely kialakítása, illetve a Koppány utca csapadékelvezetési munkáinak folytatása. – Meglesz Felsőváros csapadékvíz-elvezetése – ígérte a képviselő.

A Malom utcaiak számára fontos, 2020-ban kiköltözik onnan a Depónia, ezután megkezdődhet az utca felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában