Ottalvós buli

2019.07.06. 07:15

Az Andok színei: ponchóba bújt pánsípozó táborozók Velencéről

Ezen a héten Dél-Amerika, azon belül a Középső-Andok kultúrájával ismerkedhettek meg – talptól fejbúbig derűbe mártva – a Los Andinos együttes ottalvós, velencei táborában résztvevő gyerekek.

Majer Tamás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Alpakkák, vikunyák és lámák is voltak a táborban. No nem igaziból. Az Andok vidékének jellegzetes állatfajai szerint kapták nevüket a táborozós lurkók csoportjai. A szervezők három frakcióba osztották a diákokat. Több mint hatvanan vettek részt a vasárnap estétől péntek estig tartó, dél-amerikai mulatságon.

Az autentikus hangokhoz szükséges síphosszok kialakításában segítséget kaptak a gyerekek Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tárnok Ákos, a Los Andinos együttes vezetője mesélt nekünk részleteket. A kézműves foglalkozások közül talán a pánsípkészítést szerették legjobban a diákok. Színes fonalakból szőtt pomponokkal díszítették a nádból készült hangszereket. Az andoki zenét játszó magyar banda muzsikusai segítettek az autentikus hangokhoz szükséges síphosszok és átmérők kialakításában. Hasonló pánsípkészítést legközelebb Székesfehérváron tartanak az együttes tagjai, július 27-én, délután, a Széna Téri Pokróc Pikniken.

Tárnok Ákos és Horváth Árpád vezetésével a táboroztatók megtanítottak a gyerekeknek néhány dalt Ördög László perui gyűjtéséből. Magyarul! Tudni kell, anno Szőnyi Erzsébet írt átiratokat perui népdalokból, amelyekhez aztán Lukin László írt magyar szövegeket. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ecuadori, perui és bolíviai játékokat is játszottak, például a San Benitoról elnevezett szerepjátékot, ahol nem másnak, mint az ördögnek kellett ellenállni a győzni vágyó kölyköknek! Kiderült, az ördög felett egységes erővel fellépve lehet győzedelmeskedni.

A felsorolt országok sajátosságaival, zenéivel, sőt népviseletével, jelesül a ponchóval is megismertették az ifjakat a zenészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában