csak óvatosan a klímával!

2019.07.08. 15:30

A túlzott hűtés ízületi gyulladást is okozhat

Sok lakásban, otthonban dübörög a klíma, hogy létezni tudjunk a hőségben. Érdemes azonban okosan használni, mert a túlzott klímahasználat akár ízületi gyulladást is okozhat.

Borsányi Bea

Legfeljebb 5-8 fok legyen a kinti és a benti hőmérséklet között a különbség Fotó: Shutterstock

A szervezet számára nagy stresszhatást jelent, ha kint 30 fok van, bent pedig 19 fokra állítják a klímát. Főleg, ha napi több órát töltünk klimatizált térben. Ha egy adott testtájat ér a hideg levegő, a bőr és az alatta lévő szövetek lehűlnek, az izmok túlzottan megfeszülnek, romlik a terület vérellátása és gyulladás alakulhat ki.

Legfeljebb 5-8 fok legyen a kinti és a benti hőmérséklet között
a különbség Fotó: Shutterstock

A légkondicionálás miatt nyáron is megfázhatunk, de a hűtött helyiség száraz levegője miatt jelentkezhet légszomj, a szem, a torok és az orrnyálkahártya kiszáradása, előfordulhat fejfájás és szédülés is. Megelőzni a problémákat a légkondicionáló megfelelő használatával lehet. Ne állítsák közvetlenül a testükre a hideg levegőt és figyelni kell arra is, hogy legfeljebb 5-8 fok legyen a különbség a kinti és a benti tér hőmérséklete között. Mivel a berendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes sokat szellőztetni. Ha pedig többen ülnek az irodában, és a többiek ragaszkodnak a hideghez, tartsanak maguknál egy vékonyabb pulóvert!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában