Válságkezelés után fejlesztés

2019.07.15. 10:15

A lakosság is hozzájárult az aszfaltozáshoz Gyúrón

A falu számára az elmúlt ciklus az építkezés időszaka volt.

Bokros Judit

Tóth Béla polgármester szerint a helyiek összetartó közösséget alkotnak Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap

Tóth Béla – aki 2006 óta dolgozik Gyúróért polgármesterként – úgy összegzett: három fejezetre tudná osztani az elmúlt tizenhárom évet. Az első ciklus a válságkezelésről szólt, mert a falunak komoly adóssága volt. Ennek egyik oka a csatornaberuházás, a másik egy elrontott iskolafejlesztés. Jól jött számukra 2011-ben a kormányzati segítség, az adósság átvállalása, mert így teljesen hitelmentesek lettek.

A következő időszak a gazdasági stabilizációról szólt, hogy erőt gyűjtsenek. A harmadik, 2014–2019 közötti ciklus pedig már az építkezés jegyében telt. Ekkor vált hitelképessé a falu, s pályázatokon is így tudtak indulni.

Megkezdték hát a nagy álmok megvalósítását, ezek között elsőként a sportpálya tulajdonjogának visszaszerzését. Ez sikerült is, és azóta több jelentős esemény helyszínévé vált a terület.

A belterületi utak felújítására is hangsúlyt helyeztek, nem egy esetben a lakosság segítségét kérve. Volt például olyan utca, ahol a lakók összeadták a szükséges pénz közel felét a munkálatokhoz, az önkormányzat pedig kiegészítette a fölajánlott összeget. Az útfelújításoknál még bőven van feladat, ezekre pályázat útján próbálnak pénzt szerezni.

Tóth Béla polgármester szerint a helyiek összetartó közösséget alkotnak
Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap

Az éves költségvetés 150–180 millió forint, ám ez most kiegészül a csatornafelújítás összegével, ami pályázati pénz. A projekt négy települést érint, Gyúrón egy vezetéket váltottak ki, s az átemelőt korszerűsítették. A település csatornázottsága egyébként megoldott, kivéve azon a részen, ahol új utcákat nyitnának.

Ebben a ciklusban a polgármesteri hivatalban és az óvodában történt energetikai felújítás. A faluházra nemrég pályáztak, a Magyar Falu program keretében, ám egy­előre várólistán vannak.

A polgármester szerint a helyiek összetartó közösséget alkotnak. Mottójuk is ez lett pár éve: „Közönségből közösséget.” Vannak fontos éves eseményeik, amelyekhez sokan csatlakoznak. Az egyik ilyen a bálafesztivállal összekötött falunap a sportpályán. A szüreti felvonulás megújult, van liba­tor Márton-nap környékén, jelentős és helyi sajátosság az újszülött gyúróiak polgárrá fogadása, és a víz világnapi csónakúsztatás is embereket összehozó program.

A BringaGyúró már nem csupán a helyieket célozza meg, de sok gyúrói vesz részt rajta. A kerékpáros tájékozódási és ügyességi verseny iránt egyre nagyobb a külső érdeklődés.

Az iskola továbbra is tagintézményként működik, a felső tagozatosok Tordasra járnak. Az óvoda teljesen kihasznált.

Nagyobb megoldandó problémát a szőlőhegy felszíni víz­elvezetése jelent, e témában most készülnek egy komoly pályázat összeállítására – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában