Karos kasza, homlokseprő és kétszárnyú eke

2019.06.07. 07:35

Tizenöt új munkagép a kerékpárutak üzemeltetéséhez – Átadás Sárbogárdon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tizenöt új, speciális munkagépet szerzett be a hazai kerékpárutak kezelésére – ezeket adták át csütörtökön ünnepélyes keretek között a KITE Zrt. sárbogárdi telephelyén.

V. Varga József

Csallai Péter (b), Révész Máriusz és Mikesz Csaba a géppark átadóján Fotó: V. Varga József

A Magyar Közút 2018 tavaszától mintegy 1000 kilométernyi, a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli és az országos kerékpárút törzshálózat szintén lakott területen kívüli kerékpárforgalmi létesítményeinek üzemeltetési és karbantartási feladatait vette át. Amint elhangzott: mindezzel egységes szemlélet és hatékonyabb munkavégzés mellett végezheti az országos kerékpárhálózat üzemeltetését és fenntartását.

Az elkövetkező időszakban az üzemeltetési és karbantartási feladatokra mintegy 2 milliárd forintot fordíthat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Továbbá a kezelésébe került mintegy 1000 kilométernyi kerékpárúthoz kapcsolódóan a gépparkján is folytathat fejlesztési beruházásokat, melyet állami, központi költségvetési forrásból valósíthat meg.

Csallai Péter (b), Révész Máriusz és Mikesz Csaba a géppark átadóján
Fotó: V. Varga József

A társaság a gépjármű­eszközpark fejlesztéseinek egyik első ütemében a nyílt közbeszerzési eljárás során kiválasztott beszállítótól tizenöt új, speciális kommunális kistraktort vásárolt, a hozzá tartozó és a kerékpárutaknál alkalmazható sajátos adapterekkel. Mivel évszakokról már nemigen beszélhetünk, a gépeket és az adaptereket az esztendő bármelyik napján lehet használni. Mikor mire kell: burkolatsepréshez és kaszáláshoz, vagy éppen síkosságmentesítéshez és hóeltakarításhoz. A tizenöt traktorhoz egytengelyes pótkocsi, egytárcsás sószóró, karos kaszaadapter, homlokseprő és kétszárnyú homlokeke is tartozik. A beruházás teljes költsége meghaladta a 440 millió forintot.

Az új munkagépeket Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Mikesz Csaba, a Magyar Közút Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese és Csallai Péter, az Interat Zrt. ügyvezető igazgatója adta át jelképesen a társaság mérnökségeinek.

– A mai napon új időszámítás kezdődött a magyar kerékpárutak működtetésének történetében – hangsúlyozta a többi közt Révész Máriusz. – Ezek a korszerű gépek a világ bármely országában a csúcskategóriába tartoznának, a kerékpárosok is érzékelni és értékelni fogják, hogy ilyen gépparkkal gyarapodhatott a Magyar Közút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában