népszerűsége Szent Istvánéval vetekedett

2019.06.28. 07:45

Szent Lászlóra emlékeztek csütörtökön Székesfehérváron

Szent László különleges adottságokkal született.

Szanyi-Nagy Judit

Díszőrség, történelmi zászlók, térzene és megannyi koszorúba kötött virág – így emlékeztek csütörtökön Szent Lászlóra Fotó: NN

Családja rendkívüli helyet foglalt el a történelemben; alkata, ereje, kimagasló nagysága a hadvezérségben, katonák vezetésében tette őt kiemelkedővé. A legfontosabb tán mégis az: ezekkel az adottságokkal nem megszerezni akarta az ország vezetését, hanem szolgálni akarta a népet. Felülemelkedett saját családi sérelmein, s a nemzetet tekintette igazi célnak – révedt a múltba Spányi Antal megyés püspök.

Díszőrség, történelmi zászlók, térzene és megannyi koszorúba kötött virág – így emlékeztek csütörtökön Szent Lászlóra Fotó: NN

– A Magyar Honvédség történelmével egyidős a lövész fegyvernem, melynek védőszentje Szent László királyunk. Az uralkodót Székesfehérváron koronázták királlyá 1077-ben, szentté ő avatta I. Istvánt 1083-ban. Halála után, lovagias jelleme és igazságszeretete révén, népszerűsége Szent Istvánéval vetekedett – tekintett vissza Sáfár Albert dandártábornok. Éppen ezért a ma számára is példát mutató király Prohászka ligetben található mellszobránál megannyi koszorúba kötött virág sorakozik az emlékezés jelképeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában