Az óvoda tetőterének beépítése is hamarosan megkezdődhet

2019.06.26. 11:30

Szebb könyvtárral csalogatnak Kajászón

Megújult a könyvtár! Nagy szó ez a kis faluban, hiszen minden forint kiadását meg kell fontolniuk.

Bokros Judit

Kiss Hajnalka könyvtáros a megújult könyvtárban, ahová szívesen térnek be a helyiek Fotó: Pesti Tamás

A Rákóczi utca mellett található művelődési ház s benne a könyvtár a nagy melegben is viszonylag hűvös marad, jólesik betérni kintről. Itt fogadott bennünket Mohácsiné Györgyné polgármester és Kiss Hajnalka könyvtáros, hogy bemutassák legújabb büszkeségüket, a megújult könyvtárat. A vidám hangulatúvá varázsolt nagyobb helyiségben új polcokon sorakoznak a könyvek, a fiatalságot pedig élénk színű bútorok várják. Festés is történt, valamint új karnist vásároltak, és villanyszerelés is szerepelt a felújítás lépései között – tudtuk meg a polgármestertől, aki hozzátette: a tervezés Kegye Krisztinának köszönhető.

Újabb járdaszakaszra pályázott a település önkormányzata

A Vörösmarty Mihály Könyvtár négy polcot vásárolt a bibliotékának, ám az önkormányzatnál úgy gondolták: némi pluszráfordítással legyen több polc, s akkor már egyéb bútorokat is beszereznek. Ezekkel és az említett munkálatokkal összesen több mint 2,5 millió forintot költöttek a könyvtárra. Rá is fért már, hiszen az épületben évtizedekkel ezelőtt volt példa hasonlóra. A könyvtári állomány egy része saját tulajdon (5649 könyv), de a Vörösmarty-könyvtáron keresztül is hozzájutnak kötetekhez (441 van Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer letétben). Hajnalka elmondta: jelenleg 178 beiratkozott tag van, nagy részük idős olvasó, ám vannak iskolás fiatalok is. Ők keresik például a kötelező olvasmányokat, a leckéhez szükséges kiadványokat. Egyes gyerekek kifejezetten szeretnek a könyvtárban tanulni, így iskolaidőben többször beülnek a délutáni nyitvatartás idején.

Kiss Hajnalka könyvtáros a megújult könyvtárban, ahová szívesen térnek be a helyiek Fotók: Pesti Tamás

A ház többi helyiségére kitérve Mohácsi Györgyné sorolta: van egy nagyobb rendezvényterem, több klubhelyiség, ezek időszakosan kihasználtak. Olykor érkezik egy-egy vendégelőadás, de ebből lehetne több is. Járt már náluk a MASZK Egyesület, valamint a Baracskai Dráma Klub is fellépni. Az egyéb ügyekre rátérve elmondta, hogy az önkormányzat a jövőben egy újabb járdafelújítási pályázaton indul. Eddig két szakaszt csináltak meg körülbelül 1600 méteren a Rákóczi utcában, egyenként 15 millió forintból. Ebből az önerő három-három millió forint volt. A harmadik szakasz is ezt az utcát érinti, viszont nem folytatólagosan. Az óvoda tetejének beépítésére még 2015-ben nyújtottak be pályázatot, amelyen 55 millió forintot nyertek. Ám mire eljutottak a közbeszerzésig, addigra kiderült, hogy ez a pénz nem sok mindenre lesz elég. Így segítséget kértek, s végül – Tessely Zoltán országgyűlési képviselő közbenjárásával – idén januárban plusz 75 millió forintot kaptak a kormánytól. A közbeszerzést újra kiírták, és ha ez lezajlik, akkor július elején kezdődhet a munka. A tetőfelújítás mellett bővítés is várható, hogy kiszolgálóhelyiségek is helyet kaphassanak a tetőtérben.

Mohácsi Györgyné, Kajászó polgármestere
Fotó: Pesti Tamás

Az ovi egyébként kihasznált, negyvenhárman járnak a csoportokba. Azokat a gyerekeket, akiket nyáron is visznek, a felújítás idejére a művelődési házban helyezik el. Mohácsi Györgyné polgármester egy fogorvosi szék beszerzését emelte még ki, amire a Magyar falvak programra pályázva juthat pénz. Hárommillió forintot igényelhettek, de a kezelőegység többe kerül (ötmillió forint plusz áfa), így várhatóan ismét önerőre lesz szükség. A pácienseket hetente egyszer fogadja a fogorvos.

Az önkormányzat a későbbiekben is tervez pályázatokon indulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában