A robotépítés iparilag fontos, így aztán piacképes tudás

2019.06.21. 07:07

Robotmester diákok a Bejczy Antal Műszaki Innovációs Középiskolai Emlékversenyen

A széchenyis Sumákok a telekis TBG Robotics és a hunyadis Robodoctors csapatát megelőzve nyerték meg a negyedik alkalommal megrendezett Bejczy Antal Műszaki Innovációs Középiskolai Emlékversenyt.

Majer Tamás

Száller Dániel és Turi Márton, azaz a Sumákok csapata bizonyult a legjobb robotépítőnek Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A győztesek, Száller Dániel és Turi Márton, tizenegyedikesek, felkészítő tanáruk Kiss Antal. Ahogy a többiek, úgy ők is a világhálón kapták sorra a feladatokat, a megoldásaikat online közzétett videókban mutatták be a zsűrinek. A verseny során legórobotokat is kellett készíteni. A fiúk egy egy széfet tettek le az asztalra, amelyet egy előre beprogramozott kóddal lehet kinyitni. Az értékőrző lególádikóba vészzár funkciót is ültettek, így ajtócskája áramszünet esetén nyithatatlan.

– Ha nem legóból lenne, akkor akár egy okosóráról elküldött jellel is nyithatnánk vagy zárhatnánk – mondta Dániel.

Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja a díjkiosztón szólt pár szót Bejczy Antal munkásságáról, az űrrobotika atyjaként aposztrofálta. A mérnök, fizikus és űrkutató a Sojourner marsjáró megalkotásában is benne volt. A róla elnevezett verseny január végén startolt el, 11 középiskola 18 csapata nevezett rá.

A verseny célja a fogékony diákok figyelmének felkeltése, és motiválása műszaki, mérnöki egyetemi szakok felé. A dékán itt hozzá is tette, reméli, hogy a versenyzők közül sokakkal újra találkozhat; már a felsőoktatásban. A dékán magáról a verseny „anyagáról”, a robotépítésről leszögezte, hogy az iparilag fontos, benne elmerülni piacképes tudás!

Száller Dániel és Turi Márton, azaz a Sumákok csapata bizonyult a legjobb robotépítőnek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mészáros Attila alpolgármester arról beszélt a diákok színe előtt, hogy a dinamikusan fejlődő fehérvári ipar is várja a magas hozzáadott értékű munkára kész és képzett munkavállalókat. Ez a tudás, úgy véli, az Alba Regia Műszaki Karon elsajátítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában