fejlesztenek az óbudais srácok

2019.06.06. 07:50

Okostükröm, mondd meg nékem, mi újság a vidéken!

Tóth Patrik, Tóth András és Mészáros Szabolcs az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói, okostükröt fejlesztenek. Az első lépés az, hogy a tükör arcfelismerő képességgel bírjon. A srácokkal szerdán, más innovatív ötletgazdákkal és megvalósítókkal együtt, az egyetem mérnöki intézetében, a kar robotizáció témájú innovációs napján diskuráltunk.

Majer Tamás

András, Patrik és Szabolcs a fürdőszobai készülődés perceit tenné hasznosabbá Fotó: Nagy Norbert

Még a dús arcszőrzetű szemüveges fiatalembereket olykor összekeveri a masina infravörös szenzora, ám a srácoknak még van négy szemeszterük arra, hogy csiszolgassák a gyémántot. Négy féléven át fut a projektmunka tantárgy.

Mire lesz jó az okostükör?

– A felhasználó számára releváns információkat közöl, például fogmosás közben – vágta rá András: híreket, aznapi időjárást, e-maileket, amilyen típusú információkat az arckép tulajdonosa előzetesen beállít.

Arról nem szól a fáma, mi történik, ha pengés borotvával kezünkben rossz hírt kapunk. Á, az okostükör használói úgyis újhullámos villanyberetvával csinosítják arcukat.

A későbbiekben érzelem­felismeréssel és gesztusvezérlő funkcióval bővítenék a tükröket a fiúk: hogy ne kelljen összemaszatolni a tükör felületét. Sőt, az érzelemfelismeréssel a felhasználó megfigyelhetné önnön napi hangulatát.

András, Patrik és Szabolcs a fürdőszobai készülődés perceit tenné hasznosabbá Fotó: Nagy Norbert

A srácokkal – más innovatív ötletgazdákkal és megvalósítókkal együtt – az egyetem Mérnöki Intézetében, a kar robotizáció témájú innovációs napján diskuráltunk, amelyen több régiós érdekeltségű, Fehérváron is aktív cég képviselője is előadott az egyetemi polgárságnak. Az esemény megnyitóján Tick József rektorhelyettes kiemelte, a helyi ipar és önkormányzat támogatja innovatív képzéseiket. Molnár Tamás ifjúságügyekkel foglalkozó tanácsnok képviselte az önkormányzatot. Elmondta, mind a robotikát népszerűsítő Alba Innovár, mind a jövőkutató Prosperis Alba Kutatóközpont, amelyeket a város alapított, segítik az ipar 4.0 vívmányainak megismertetését, akár már a leendő munkavállalók iskolás korában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában